Skip to main content

Κανονικότητα της στενωπού

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

«Τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του 2019 δείχνουν ότι η Ελλάδα πέτυχε τον στόχο για την ανάπτυξη τον οποίο είχε θέσει στον Κρατικό Προϋπολογισμό τον περασμένο Νοέμβριο. Είναι η πρώτη φορά, την τελευταία πενταετία, που η πρόβλεψη του Κρατικού Προϋπολογισμού επιβεβαιώνεται» σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Καλά, δεν επιβεβαιώνεται, αλλά δεν είναι αυτό το πλέον ανησυχητικό. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2019, παρουσίασε μείωση κατά 0,7%, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2019, όταν πέρυσι τέτοιον καιρό θρηνούσαμε που σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει κατά 0,1% το δ’ τρίμηνο του 2018, κάτι που είχε να συμβεί από το β’ τρίμηνο του 2016.

Τι έπαθε η ανάπτυξη και καθυστερεί η άνθηση; Όταν, μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «η ανεργία συρρικνώνεται, η επιχειρηματικότητα άρχισε σταδιακά να χρηματοδοτείται και το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται». Όταν περίσσευαν τα χαμόγελα και η ψυχολογία, το αποτέλεσμα ήταν αναιμία. Το πολιτικό / κοινωνικό κλίμα ήταν εύκρατο, μα η ανάπτυξη δεν υπέκυψε στη γοητεία. Ίσως, γιατί η ανάπτυξη δεν έρχεται επειδή κάποιος της λέει λόγια λατρείας, ούτε δελεάζεται από τη θορυβώδη παρουσία.

Πλέον, που ο καιρός έφτιαξε με το ψαλίδι κλίκα, τι να περιμένουμε; Το χαμηλότερο των προσδοκιών σημείο εκκίνησης επιτείνει τον προβληματισμό για την πορεία το 2020, υπό τη βαριά σκιά που ρίχνει στην παγκόσμια οικονομία ο κορονοϊός.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο σε έκθεσή του ήδη κάνει λόγο για απομάκρυνση του στόχου ανάπτυξης 2,8% για το 2020, την οποία έχει ενσωματωμένη ο προϋπολογισμός και θέτει ως βάση το Μεσοπρόθεσμο 2020-23.

Με βάση την εκτίμηση ότι για κάθε υποχώρηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά μία ποσοστιαία μονάδα, το ελληνικό ΑΕΠ χάνει 0,8%, σε ποιο σενάριο σταματώ; Στο 1,88%; Πόσο κάτω από το σημαδιακό 2% (του Κρατικού Προϋπολογισμού τον περασμένο Νοέμβριο), που δεν επιβεβαιώθηκε ούτε αυτό;

Τι προβολή να κάνεις στους μήνες που έρχονται, με τα δεδομένα να ανατρέπονται; Μεταξύ κορονοϊού και προσφυγικού / μεταναστευτικού, θα μιλάμε για την κανονικότητα της στενωπού;