Skip to main content

Εβδομάδα «τέλειας καταιγίδας»

(ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)

Μετεωρολογικά μπορεί η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα να είναι ψυχρή, καθώς τελείωσαν οι «αλκυονίδες μέρες», αλλά για την κυβέρνηση αναμένεται ιδιαίτερα θερμή. Αύριο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη 15μελή αντιπροσωπεία που εξέλεξαν οι αγρότες, με τα μπλόκα να έχουν ξεπεράσει τα 70 και τα τρακτέρ να μην κάνουν πίσω.

Η κυβέρνηση αναμένεται να προσφέρει κάποιες πρόσθετες ελαφρύνσεις στους αγρότες, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα πείσει τα τρακτέρ να μην προελάσουν προς την Αθήνα. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, αυτή η προέλαση να συμπέσει και με το νέο συλλαλητήριο των φοιτητών κατά των μη κρατικών πανεπιστημίων, την προσεχή Πέμπτη, καθώς στο τέλος της βδομάδας ολοκληρώνεται η διαβούλευση του σχετικού νομοσχεδίου και κατατίθεται στη Βουλή. Την Πέμπτη επίσης θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, με δεκάδες βουλευτές της Ν.Δ. να πονοκεφαλιάζουν το Μαξίμου, δηλώνοντας πως θα το καταψηφίσουν ή θα απέχουν.

«Τέλεια καταιγίδα», δηλαδή, χωρίς να συνυπολογίσουμε και τις αντιδράσεις από δικαστές και δικηγόρους στο νομοσχέδιο για τους Ποινικούς Κώδικες που κατατέθηκε στη Βουλή. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται, πάντως, διατεθειμένη να κάνει πίσω σε κανένα μέτωπο.

Στο πολιτικό μέτωπο κραδαίνει πάντα το όπλο του 41%, ενώ στο κοινωνικό οικονομικό μέτωπο την περιορίζει ασφυκτικά το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας της Ευρώπης, που συμφωνήθηκε ξημερώματα Σαββάτου στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στην Κομισιόν, τα κράτη-μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο.

Ένα σύμφωνο που επιβεβαιώνει τους εν γένει ανεφάρμοστους δείκτες χρέους και ελλείμματος, αλλά καθιστά λίγο πιο ευέλικτη την προσαρμογή των υπερχρεωμένων χωρών. Οι δημοσιονομικοί κανόνες σχεδιάστηκαν να είναι λιγότερο επώδυνοι βραχυπρόθεσμα, αλλά πολύ αυστηροί μακροπρόθεσμα. Παραμένουν, πάντως, απειλητικοί και τιμωρητικοί για όσες χώρες δεν τα καταφέρουν με τους αυστηρούς δείκτες. Κυρίως, όμως, δεν δίνεται πραγματικός χώρος για υποστήριξη της ανάπτυξης.

Χρειαζόμαστε επενδύσεις στη βιομηχανία και στην πράσινη μετάβαση. Αυτό επείγει σήμερα. Και όχι να επικαιροποιήσουμε κάποιους οικονομικά παράλογους κανόνες.

Είναι ένα πολιτικό λάθος που θα εκμεταλλευτούν οι ακροδεξιοί λαϊκιστές για να επιτεθούν στην Ευρώπη, εν όψει και των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Οι επιφανείς πολιτικοί που κυβερνούν την Ευρώπη θα πρέπει να αναρωτηθούν για ποιον τρελό λόγο, με τις εκλογές προ των πυλών, αποφασίστηκε να επανενεργοποιηθεί ο «ζουρλομανδύας» του Συμφώνου Σταθερότητας κι ενώ η Ευρώπη φλερτάρει με την ύφεση…