Skip to main content

Κουρσεμένη λογική

REUTERS/Khaled Abdullah

Απάντηση κανείς; Πάντως, όχι αυτοί που επικεντρώνονται στο σύμπτωμα, τους Χούθι.

Εκατό και πλέον ημέρες από τότε που έσκασε η γυάλα της Μέσης Ανατολής, πόσοι όμηροι απελευθερώθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ; Πόσο έχει πληγεί η ηγεσία της Χαμάς, ενώ έχουν γίνει σκόνη και θρύψαλα ζωές και υποδομές στη Γάζα;

Απάντηση κανείς; Πάντως, όχι αυτοί που επικεντρώνονται στο σύμπτωμα, τους Χούθι. Η παράνοια κατέχει εδώ τα σκήπτρα, ίσως επειδή λειτουργεί, βρίσκοντας στο περιβάλλον περισσότερο νόημα απ’ όσο πραγματικά υπάρχει.

Ένας κόσμος σε παράνοια: επιθέσεις των Χούθι, πληρεξούσιων του Ιράν, σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά, με πρόσχημα ή εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα, απάντηση των ΗΠΑ και της Βρετανίας με πυραύλους σε θέσεις των Χούθι στο παραλιακό μέτωπο της Υεμένης, πυραυλική επίθεση του Ιράν σε αμερικανοϊσραηλινούς στόχους στο Ερμπίλ του Ιράκ, ο Ισραηλινός στρατηγός Χέρτζι Χαλεβί δηλώνει πως η πιθανότητα πολέμου στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ (σ.σ.: με τον Λίβανο) είναι «υψηλότερη από ποτέ», το Ιράν επιτέθηκε στο στρατηγείο της οργάνωσης «Jaish al Adl» («Στρατός Δικαιοσύνης») στο Μπαλουχιστάν του Πακιστάν με drones και πυραύλους, προξενώντας τα αντίποινα του Πακιστάν, ενώ μέχρι πριν από δύο ημέρες είχαν ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις -άντε τώρα με τους Μπαλούχους να ξεμπλέξεις-, αεροπορικές επιδρομές, που αποδίδονται στην Ιορδανία, πραγματοποιήθηκαν στη νότια Συρία και δεν ξέρω ποιοι άλλοι δηλώνουν εκρηκτική παρουσία.

Σύμφωνοι, οι επιδρομές των ΗΠΑ στους Χούθι είναι μια προειδοποίηση προς το Ιράν, αλλά κι αυτή η λογική δεν παύει να έχει τις μαύρες τρύπες της, τα τυφλά της σημεία. Ίσως, γιατί η εξουθένωση των ανταρτών δυσκολεύει εδώ και μία δεκαετία τη Σαουδική Αραβία. Το Ριάντ επιδεικνύει μεγαλύτερη ευελιξία και διπλωματική ευρυχωρία -διατηρώντας ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τους εχθρούς, Ιράν και Ισραήλαπό εγνωσμένα δημοκρατικά χωρία.

Μήπως είναι ώρα επιστροφής στην πραγματική αιτία και να αφήσουν τους Χούθι στο θέαμα και στη δίψα τους για αναγνώριση και εξουσία; Ένας, μάλιστα, σωσίας του Χολιγουντιανού σταρ Τιμοτέ Σαλαμέ, που τρελαίνει τα σοσιαλμιντιακά πηνία, θα μπορούσε να εκπορθήσει και ταινία.