Skip to main content

Η… τουαλέτα σώζει την ΕΕ

EUROPEAN PARLIAMENT

Το «κόλπο» που οδήγησε στην «ιστορική απόφαση»

Η ιδέα ήταν του Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς γύρω στις 02.30 το πρωί, στη σύνοδο κορυφής των 27 στις Βρυξέλλες, για να αποφασιστεί επιτέλους η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν απειλούσε με βέτο, αλλά εκείνη τη στιγμή είχε βγει από την αίθουσα για να πάει στην …τουαλέτα! Όπως στο σχολείο, όταν οι μαθητές προσπαθούν να αποφύγουν μια δύσκολη ερώτηση του δάσκαλου…

«Να ψηφίσουμε τώρα για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις», είπε ο Σολτς αφήνοντας εμβρόντητους τους υπόλοιπους ηγέτες. Που υπάκουσαν όμως, χωρίς να το πολυσκεφτούν.

Με αυτό το «κόλπο» βγήκε η «ιστορική απόφαση»– κατά την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν– για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

Ένα κόλπο που θα μείνει στα βιβλία της ιστορίας, αλλά δεν μπορεί να είναι και μόνιμη λύση!  Μπορεί να σημειώθηκε πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά οι συνομιλίες για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας αναβλήθηκαν για τη νέα χρονιά. Κάπου 50 δισ. θα χρειαστούν για να μπορέσει η κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία να  οργανώσει την καθημερινή ζωή στη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, να πληρώνει συντάξεις και να λειτουργεί τα σχολεία, ακόμη και κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Τα χρήματα θα πρέπει να εγγραφούν στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Ο Ορμπαν είχε ήδη πει στην αρχή της συνόδου ότι δεν θέλει να αυξήσει τον προϋπολογισμό για αυτό. «Εάν θέλετε να δώσετε στην Ουκρανία περισσότερα χρήματα, πρέπει να τα βρείτε εκτός προϋπολογισμού, τότε θα το υποστηρίξουμε», απείλησε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.  Αλλά και αυτό απαιτεί ομοφωνία· δεν μπορείς να στέλνεις τον κάθε Ορμπαν, έξω από την αίθουσα, κάθε φορά.