Skip to main content

ΕΕ: Ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία

REUTERS/Yves Herman

Από την ψηφοφορία απείχε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν

Με ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter), ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε ότι ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και την Μολδαβία. Οι συμφωνίες επιτεύχθηκαν μετά από αρκετές ώρες διαπραγματεύσεων και εβδομάδες απειλών από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος επέμενε ότι θα μπλοκάρει την απόφαση.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία» επισημαίνεται στην ανάρτηση.

Με αυτό τον τρόπο, το Κίεβο έρχεται ένα βήμα πιο κοντά σε έναν μακροχρόνιο στόχο. Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό σημάδι υποστήριξης, την ώρα που η πρόοδος της Ουκρανίας στην καταπολέμηση της Ρωσίας έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό.

Ενώ 26 ηγέτες της Ε.Ε. έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να προχωρήσει η υποψηφιότητα της Ουκρανίας, ο 27ος, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, απειλούσε να μπλοκάρει την απόφαση, καθώς και ένα κρίσιμο πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Φτάνοντας στη σύνοδο κορυφής, ο Όρμπαν δήλωσε ότι οι Ούγγροι «δεν υποκύπτουν στις πιέσεις» και ότι «υπάρχουν όροι ( σ.σ. για την Ουκρανία), δεν τηρήθηκαν». Οι ηγέτες της Ε.Ε. που συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες εξακολουθούν να συζητούν ένα πακέτο για την Ουκρανία αξίας άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων – βοήθεια που θεωρείται κρίσιμη για να συνεχίσει το Κίεβο να πολεμά.

Επίσης, ο Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία, καθώς και η ΕΕ θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης, ενώ έχει καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει έκθεση έως τον Μάρτιο με σκοπό τη λήψη τέτοιας απόφασης.

Για «ένα σαφές μήνυμα ελπίδας για τους λαούς τους και για την ήπειρό μας» κάνει λόγο ο Σαρλ Μισέλ.

Απείχε από την ψηφοφορία ο Όρμπαν

Από την ψηφοφορία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις απείχε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, μιλώντας για μια «κακή απόφαση» των Βρυξελλών.

«Η Ουγγαρία δεν θέλει να φέρει μέρος της ευθύνης» για αυτήν την «παράλογη» απόφαση των υπόλοιπων 26 χωρών και για αυτόν τον λόγο απείχε, ανέφερε ο ίδιος ο Βίκτορ Όρμπαν σε βίντεο που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook.

«Όμως 26 χώρες μέλη ήταν ανένδοτες ότι πρέπει να ληφθεί αυτή η απόφαση και έτσι η Ουγγαρία αποφάσισε ότι εάν οι 26 το αποφασίσουν, θα πρέπει να το κάνουν μόνες τους», πρόσθεσε.

Ρ. Μετσολα: Περήφανη στιγμή για την Ευρώπη

Για μια «περήφανη στιγμή για την Ευρώπη» έκανε λόγο η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπερτα Μετσολα με ανάρτησή της.

Αναλυτικά, η Ρ. Μετσολα γράφει: «Αυτή είναι μια περήφανη στιγμή για την Ευρώπη. Για την Ουκρανία. Για τη Μολδαβία. Για όλους όσους αγωνίζονται για τις αξίες μας. Για όλους όσους βλέπουν την Ευρώπη ως φάρο ελπίδας. Κρατήσαμε τις υποσχέσεις μας. Γράψαμε ιστορία. Τώρα θα γράψουμε το μέλλον μαζί».

Β. Ζελένσκι: Η ιστορία γράφεται από εκείνους που δεν κουράζονται να αγωνίζονται για την ελευθερία

«Ευχαριστώ όλους όσοι εργάστηκαν για να συμβεί αυτό και όλους όσους βοήθησαν», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την ΕΕ.

«Συγχαίρω κάθε Ουκρανό για την ημέρα αυτή. Συγχαίρω επίσης τη Μολδαβία και προσωπικά την Maia Sandu. Η ιστορία γράφεται από εκείνους που δεν κουράζονται να αγωνίζονται για την ελευθερία», συμπληρώνει.

Μ. Σάντου: Νέα σελίδα στην ιστορία της Μολδαβίας

Την απόφαση της ΕΕ χαιρέτισε και η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου.

Η Σάντου επεσήμανε ότι πρόκειται για «μια νέα σελίδα στην ιστορία» της χώρας της καθώς μόλις πριν από δύο χρόνια «κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί» μια τέτοια εξέλιξη.

Αλ. ντε Κρόο: Σαφές μήνυμα προς Ουκρανία και Ρωσία

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο, σχολιάζοντας την απόφαση είπε ότι το «πράσινο φως» που έδωσε η ΕΕ στην Ουκρανία είναι ένα «πολύ σαφές μήνυμα» προς τους Ουκρανούς και τους Ρώσους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Washington Post