Skip to main content

ΕΕ: Νέα σύνοδος τον Ιανουάριο για τον προϋπολογισμό

REUTERS/Yves Herman

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιστρέψουν στις αρχές του 2024 στο τραπέζι για να συζητήσουν εκ νέου την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Για πιο μετά άφησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την δύσκολη συζήτηση για την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Η συνεδρίαση έληξε χωρίς συμφωνία, λόγω απουσίας ομοφωνίας, με το θέμα της χρηματοδότησης της Ουκρανίας με επιπλέον 50 δισ. να αποτελεί σημαντικό πεδίο αντιπαράθεσης. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν μπλόκαρε το νέο ευρωπαϊκό πακέτο οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία και άσκησε διπλό βέτο, και για τον προϋπολογισμό εν συνόλω και για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας. «Σύνοψη της νυχτερινής βάρδιας: βέτο για τα επιπλέον χρήματα στην Ουκρανία, βέτο στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου», όπως έγραψε σε ανάρτησή του στα social media.

Επιφυλάξεις εξέφρασε και ο Σουηδός πρωθυπουργός που πρέπει να συμβουλευτεί το κοινοβούλιο της χώρας.

Έτσι, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιστρέψουν στις αρχές του 2024 στο τραπέζι για να συζητήσουν εκ νέου την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνο Σταθερότητας: Πώς θα γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα σε Βορρά και Νότο

Σε συνέντευξη Τύπου τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο Μισέλ επιβεβαίωσε ότι όλοι οι ηγέτες της ΕΕ, πλην ενός, συμφώνησαν για το πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία και τις ευρύτερες προτάσεις για τον προϋπολογισμό, αν και η Σουηδία χρειάζεται να συμβουλευτεί το κοινοβούλιό της.

«Θα πρέπει να είμαι πολύ ακριβής, ένας ηγέτης, αυτός της Σουηδίας, πρέπει να συμβουλευτεί το κοινοβούλιο της χώρας του κατά τη συνήθη διαδικασία για τη χώρα αυτή και (άλλος) ένας ηγέτης δεν μπόρεσε να συμφωνήσει», όπως είπε.  «Θα επανέλθουμε σε αυτό το θέμα στις αρχές του επόμενου έτους και θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε ομοφωνία», πρόσθεσε.