Skip to main content

Ο πόλεμος του θείου Τζο

REUTERS/Ammar Awad

Να περιμένουμε και τα Χριστούγεννα ανάπαυλα από το θανατικό, γιατί θα παρακολουθεί το αμερικανικό κοινό;

Oι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ μέχρι να απαλλαγεί από τη Χαμάς, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί – πρέπει να είναι προσεκτικοί. Η κοινή γνώμη μπορεί να αλλάξει εν μία νυκτί, δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δεξίωση στον Λευκό Οίκο για την εβραϊκή γιορτή Χανουκά, σε ανάμνηση της νίκης των Μακκαβαίων επί των Σελευκιδών και του εξαγνισμού του Ναού.

Στον πολιτικό ναό, η κοινή γνώμη είναι οδηγός. Η αμερικανική ενδιαφέρει τον ένοικο του Λευκού Οίκου, ένα χρόνο πριν από τις κάλπες. Λογικό. Από αυτήν, από τη διατήρηση, αν όχι της υποστήριξης, τουλάχιστον της ανοχής της, εξαρτάται, όμως, και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο θείος Τζο, που αποκάλυψε ότι είχε γράψει σε μια παλιά τους φωτογραφία «Μπίμπι σ’ αγαπώ, αλλά δεν συμφωνώ με ό,τι πεις», τον καλεί να είναι προσεκτικός. Αν χάσουν την αμερικανική κοινή γνώμη, θα βαρέσουν πολιτικό κανόνι. Και οι δυο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Data for Progress, η πλειοψηφία των πιθανών ψηφοφόρων (61%), συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από τα τρία τέταρτα των Δημοκρατικών (76%), υποστηρίζουν μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Η δημοσκόπηση της Gallup (1-21/11) δείχνει ότι οι μισοί Αμερικανοί εγκρίνουν τη στρατιωτική δράση του Ισραήλ έναντι 45% που αποδοκιμάζουν. Στους τελευταίους περιλαμβάνονται πάνω από 6 στους 10 Δημοκρατικούς (63%), νέοι κάτω των 35 ετών (67%), έγχρωμοι (64%). Όσον αφορά τους χειρισμούς του Μπάιντεν στον πόλεμο, το ποσοστό αποδοχής είναι μόλις 32%.

Τάσεις, στάσεις, «η κοινή γνώμη μπορεί να αλλάξει», όπως λέει ο θείος Τζο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Associated Press-NORCCenter for Public Affairs Research, όταν ο Μπάιντεν και οι αξιωματούχοι του άρχισαν να εκφράζουν ανησυχία για τις απώλειες αμάχων στη Γάζα, το 59% των Δημοκρατικών ενέκριναν την προσέγγισή τους, έναντι 50%του Νοεμβρίου.

Του Νοεμβρίου, η τέταρτη εβδομάδα του οποίου συνέπεσε με την κατάπαυση του πυρός. Ποιος Αμερικανός στο οικογενειακό τραπέζι της γιορτής των Ευχαριστιών θα ήθελε Γάζες στις πληγές του, πόλεμο στην τηλεόραση να παίζει;

Να περιμένουμε και τα Χριστούγεννα ανάπαυλα από το θανατικό, γιατί θα παρακολουθεί το αμερικανικό κοινό;