Skip to main content

Ποιος θα έχει την ευθύνη όταν ανοίξει το κουτί της Πανδώρας;

Η σύγκρουση κορυφής στην OpenAI ήταν μία μάχη γύρω από το ποιος θα έχει τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης

Στην πρώτη μεγάλη διπλωματική επιτυχία από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν – με τη μεσολάβηση του Κατάρ – σε μία τουλάχιστον 4ημερη κατάπαυση του πυρός. Στο διάστημα αυτό η τρομοκρατική οργάνωση θα απελευθερώσει σταδιακά 50 ομήρους, οι Ισραηλινοί θα επιτρέψουν την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων κρατουμένων και περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια θα περάσει στον θύλακα.

Ήταν το θέμα που κυριαρχούσε σε όλα τα ξένα μέσα για λίγες ώρες το πρωί της Τετάρτης έως ότου επισκιάστηκε… από το τελευταίο επεισόδιο στο «σίριαλ» της OpenAΙ. Ο Sam Altman, που απολύθηκε την Παρασκευή και προσελήφθη στη Microsoft τη Δευτέρα, επέστρεψε σήμερα στην εταιρεία που πριν από έναν χρόνο έβαλε το ChatGPT με φόρα στη ζωή μας και έφερε τη συζήτηση για την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη στο προσκήνιο.

Μα είναι δυνατόν η σύγκρουση ανάμεσα σε έναν CEO και το ΔΣ μίας startup να απασχολούν περισσότερο από έναν πόλεμο, που γεννά φόβους για περιφερειακή σύρραξη στη Μέση Ανατολή; Κι όμως είναι. Γιατί η συγκεκριμένη σύγκρουση αφορά έναν άλλον ίσως ακόμη πιο επικίνδυνο «πόλεμο»: αυτόν για την ταχύτητα και την κατεύθυνση που θα λάβει η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης – μία «δύναμη πυρός» ικανή να ανατρέψει τη ζωή όλων μας περισσότερο ακόμη και από τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Η σύγκρουση του Sam Altman με τους 4 του ΔΣ, η σοκαριστική αρχική ήττα του και η τελική θριαμβευτική νίκη, ήταν αποτέλεσμα της ιδιαίτερης δομής και αποστολής της εταιρείας: Ένα μη κερδοσκοπικό συμβούλιο διοικεί τον κερδοσκοπικό βραχίονα της OpenAI με μοναδικό σκοπό να διασφαλίσει ότι η εταιρεία αναπτύσσει την τεχνητή νοημοσύνη προς όφελος της ανθρωπότητας — ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ζημιές για τους επενδυτές της.

Και κυρίως ήταν μία σύγκρουση αποκαλυπτική του ερωτήματος, που σιγοβράζει στη βιομηχανία της τεχνητής νοημοσύνης και προκαλεί ανησυχία σε τεχνολογικούς κολοσσούς και παγκόσμιους ηγέτες: Ποιος θα έχει τον έλεγχο και την ευθύνη αν η τεχνητή νοημοσύνη ανοίξει το κουτί της Πανδώρας;