Skip to main content

Βίωμα και δικαίωμα

Δημοκρατία σημαίνει ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στα αγαθά καθημερινής ανάγκης, με κόστος αγορών το οποίο να «χωράει» στο πορτοφόλι και των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών.

Δημοκρατία σημαίνει ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών και στις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης, σε ένα δημόσιο σύστημα άκρως ανταγωνιστικό των ιδιωτικών δομών, με σύγχρονες υποδομές, πλήρως καλυμμένες τις θέσεις των εκπαιδευτικών και εγχειρίδια εκμάθησης προσαρμοσμένα στις πραγματικές γνωσιακές ανάγκες των μαθητών σπουδαστών φοιτητών.

Δημοκρατία σημαίνει ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στα αγαθά καθημερινής ανάγκης, με κόστος αγορών το οποίο να «χωράει» στο πορτοφόλι και των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών.

Δημοκρατία σημαίνει διάχυση των ωφελειών της ανάπτυξης σε όλους τους πολίτες, σε όλες τις οικογένειες, πάντα αναλογικά του πόσο συνεισφέρει ο καθένας στην παραγωγή υπεραξιών για την οικονομία.

Δημοκρατία σημαίνει ανεμπόδιστη προσβασιμότητα σε κάθε σημείο της πόλης, σε όλους τους χώρους και τα κτίριά της, όπως και σεβασμός και αναγνώριση των ειδικών αναγκών συμπολιτών μας με κινητικά ή άλλα προβλήματα.

Δημοκρατία σημαίνει δίκαιη ισότιμη ανταποδοτικότητα παροχών έναντι των φόρων και εισφορών με τις οποίες επίσης δίκαια και ισότιμα επιβαρύνονται φορολογούμενοι, εργαζόμενοι και πολίτες.

Δημοκρατία σημαίνει άμεση και ανεμπόδιστη, μη χειραγωγήσιμη, απόδοση της δικαιοσύνης.

Η δημοκρατία έχει πολλές και καθημερινές εκφάνσεις στις σύγχρονες πολιτείες, πέραν αυτής της ελεύθερης έκφρασης και του δικαιώματος στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Εκφράζεται μέσα από την καθημερινή ισότιμη συμμετοχή όλων στο κοινωνικό γίγνεσθαι, για την οποία, ωστόσο, συστηματικά αδιαφορούν οι πολλοί, ευνοώντας τους λίγους.

Οι πολίτες γιατί τους έγινε βίωμα να ξεχνούν, και οι πολιτικοί, οι διοικούντες, γιατί (κακώς) κατέκτησαν το «δικαίωμα» να αγνοούν.

Μέχρι πότε;