Skip to main content

Ο Μίλτος και οι άλλοι

INTIME NEWS

Καλά, δεν το είπε έτσι, μα με τη γνωστότερη στο εξωτερικό ελληνική λέξη.

O Μίλτος Τεντόγλου πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου. Απλώς, χρειάστηκε τρία άλματα. Στο δεύτερο ένιωσε και βλάκας. Καλά, δεν το είπε έτσι, μα με τη γνωστότερη στο εξωτερικό ελληνική λέξη.

Στη ζωντανή μετάδοση, ακούγεται καθαρά και μάλιστα δύο φορές ο χαρακτηρισμός, που προέρχεται από το μεσαιωνικό «η μαλάκα» = η μαλάκυνση, με ουσιαστικοποίηση του θηλυκού τύπου του αρχαίου επιθέτου «μαλακός».

Μετά, εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ: «Δεν ανησύχησα, απλά για να μιλήσω ειλικρινά είμαι λίγο βλάκας. Στο πρώτο άλμα, ήμουν άκυρος για δύο εκατοστά… Από τον φόβο μου μετά, λέω θα πατήσω πίσω για να είμαι σίγουρος. Και πάτησα στο… σπίτι μου στο δεύτερο άλμα, τριάντα εκατοστά πίσω. Ήταν 7,95 μ., δεν έφτανε και έπρεπε να κάνω τρίτο άλμα… Για ποιο λόγο να κάνω τρία άλματα να κουραστώ;».

Ακόμη μια φορά για τον 25χρονο από τα Γρεβενά αναπέμπονται «ωσαννά». Για τη στάση. Χθες, ήταν η δράση (και νέο χρυσό).

Αντιπροβάλλουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη φάση με την εθνική βράση και τη διαχείριση της πυράκτωσης από τους ανευθυνο-υπεύθυνους.

«Ο μοναδικός Έλληνας που κάνει αυτοκριτική είναι και ο μοναδικός που δεν είναι βλάκας». «Όταν ο Τεντόγλου κάνει 8,25, προκρίνεται τελικό και παραμιλάει, πρέπει να καταλάβουμε για τους πραγματικούς άχρηστους… που νομίζουν ότι είναι θεοί».

Μέσα από την υπερβολή και προφανώς τη συναισθηματική φόρτιση για την καταστροφή, γίνεται αντιληπτό ότι ακόμη κι η ανικανότητα ή η αναποτελεσματικότητα μπορεί να συγχωρεθεί. Ο μεγαλαυχής ενοχλεί. Ο βαρυβρεμέτης τέττιξ που βρίσκει δικαιολογίες μέχρι και για συνωμοσίες. Τα καμένα φέτος, δεύτερη χειρότερη χρονιά από το 2007, ξεπερνούν το ρεκόρ του 2021, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα για τις δασικές πυρκαγιές EFFIS.

Όποιο κι αν είναι το σενάριο -κλιματική κρίση, «πρωτοφανής κατάσταση», «αλιτήριοι», κεραυνοί, μετασχηματιστές, εγκληματικά αμελείς-, δεν υπάρχει ενδιαφέρον για το σεμινάριο.

«Τι κάνετε, μωρέ; Σταματήστε το κάρβουνο… Όχι άλλο κάρβουνο».