Skip to main content

Να λήξει το «ματς» πριν το 90′

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στην Ελλάδα πολλά θεσπίζονται, λίγα εφαρμόζονται.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της UEFA, τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς και τους «Big 4» του ελληνικού ποδοσφαίρου, ήταν απολύτως στοχευμένες στην αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού στην Ελλάδα.

Τα μέτρα έρχονται να χτυπήσουν το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα στην καρδιά του. Θα ρυθμίσουν ζητήματα σχετικά με τους φορείς οργάνωσης των οπαδών, τον τρόπο με τον οποίο συνευρίσκονται και δρουν οι φανατισμένοι φίλαθλοι εντός και εκτός των γηπέδων, ενώ θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση της οπαδικής βίας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η αξιολόγηση των τελευταίων τραγικών συμβάντων από την κυβέρνηση και η λήψη των αναγκαίων αποφάσεων προφανώς και έχουν την αξία τους, όμως κρισιμότερη όλων είναι η υλοποίηση – εφαρμογή τους. Στην Ελλάδα πολλά θεσπίζονται, λίγα εφαρμόζονται. Εξάλλου, ένα από τα βασικότερα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός αφορούσε την εφαρμογή ψηφισθείσας διάταξης, η οποία ουδέποτε τέθηκε σε ισχύ. Κρατάμε επίσης τον αυστηρότατο τόνο στις προειδοποιήσεις του για τυχόν νέα έκτροπα στα γήπεδα.

Η κυβέρνηση οφείλει να επιδείξει πυγμή, ώστε να επιβληθεί στους χούλιγκαν. Οφείλει να κάνει πράξη τις αποφάσεις της.

Ο Αλεξάντερ Τσέφεριν, πρόεδρος της UEFA, ορθά χαρακτήρισε τον χουλιγκανισμό «καρκίνωμα». Μόνο που τα καρκινώματα αντιμετωπίζονται με «επιθετικές πολιτικές».

Η κυβέρνηση, ασκώντας ρόλο «διαιτητή» στο… ματς κοινωνίας – χούλιγκαν ή, αν θέλετε, φιλάθλων – οπαδών της βίας, θα πρέπει να σφυρίξει τη λήξη του πριν το 90′, χαρίζοντας τη νίκη στις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας και του ποδοσφαίρου!