Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Κλείνουν οι λέσχες οργανωμένων οπαδών – Κάθε ομάδα θα έχει έναν σύνδεσμο

Intime News

«Οι δράστες θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν - Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και δεν δέχεται υποδείξεις από καμία άστοχη φωνή εκτός συνόρων»

Δράση εναντίον «της μάστιγας που δηλητηριάζει τον αθλητισμό» αναλαμβάνει η ελληνική Πολιτεία, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε κοινές δηλώσεις του με πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντρ Τσεφέριν, ανακοινώνοντας μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

«Σε εθνικό επίπεδο όπως ορίζει ο νόμος, οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει μόνο έναν σύνδεσμο με έδρα την επίσημη ΠΑΕ» γνωστοποίησε ο κ. Μητσοτάκης. «Συμφωνήσαμε με τις ιδιοκτησίες των ΠΑΕ ότι η ΕΛΑΣ θα έχει ουσιαστικό έλεγχο ώστε να ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων φιλάθών στις θύρες που στο παρελθόν μας έχουν δημιουργήσει πρόβλημα» πρόσθεσε.

«Ύστατο μέτρο ο προσωρινός αποκλεισμός ομάδων από ευρωπαϊκές διοργανώσεις»

«Υπάρχουν κι άλλα μέτρα στη φαρέτρα μας, το κλείσιμο ενδεχομένως των θυρών οργανωμένων οπαδών στο πλαίσιο που υπάρχει για την τιμωρία των ομάδων και τους αγώνες κεκλεισμένων των θυρών» συνέχισε ο πρωθυπουργός. Εξέφρασε δε την ελπίδα «να μην απαιτηθεί από τις εξελίξεις, να μη χρειαστεί το κράτος να ενεργοποιήσει το ύστατο μέτρο που έχει στη διάθεσή του, τον προσωρινό αποκλεισμό ομάδων από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις». «Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε τελικά εκεί και ότι όλοι έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης» είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «η σημερινή πρωτοβουλία συνοδεύει την οδύνη για τον χαμό ενός ακόμη ανθρώπου στην βωμό της οπαδικής βίας». «Η συμπαράστασή μας στην οικογένεια του Μιχάλη μετατρέπεται σε σύνθημα δράσης εναντίον αυτής της μάστιγας που δηλητηριάζει τον αθλητισμό αλλά όπως είδαμε πρόσφατα μέχρι και τις σχέσεις μεταξύ των κρατών μας» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η Πολιτεία ήδη επανεξετάζει το πλέγμα των πολιτικών της που αφορούν συνολικά την αθλητική βία, ένα πλέγμα στο οποίο διαπιστώθηκαν κενά που πρέπει να καλυφθούν». Ωστόσο, όπως παρατήρησε, «δεν θα πετύχουμε τον τελικό στόχο μας χωρίς τη βασική ενεργοποίηση και των παραγόντων του ποδοφαίρου, γι’ αυτό βρέθηκαν σήμερα εδώ και οι πρόεδροι των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ. Οι ΠΑΕ έχουν ένα χρέος μέσα στα γήπεδα όπως το να ενεργοποιήσουν κάμερες, αλλά έχουν κι ένα χρέος έξω από το γήπεδο να εμπνέουν την αγάπη προς τον σύλλογο και όχι το μίσος προς τον αντίπαλο».

Ευρωπαϊκή συνεργασία

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «εγκληματικές συμμορίες που με πρόσχημα τους αγώνες ταξιδεύουν στην Ευρώπη οργανώνοντας ραντεβού θανάτου» και αναγνώρισε πως «ούτε η αυστηροποίηση των ποινών που καθιερώσαμε, ούτε οι μηχανισμοί πρόληψης λειτουργούν πάντα όπως πρέπει» ενώ συχνά, όπως είπε, και η στάση των συλλόγων δεν προωθεί μία κουλτούρα συνύπαρξης και σεβασμού. «Ο σκοπός μας είναι να ενεργοποιήσουμε όχι μόνο τους εθνικούς, αλλά και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στο μέτωπο της αποτροπής της βίας, να οργανώσουμε την ευρωπαϊκή συνεργασία. Αδελφοποιημένοι πρέπει να είναι οι σύλλογοι στη χαρά, όχι στην οδύνη» συνέχισε.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, «συμφωνήσαμε με τον πρόεδρο της UEFA να συνεργαστούμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενδεχομένως με τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου βίας με τη συμμετοχή πολλών κρατών ώστε η UEFA να προειδοποιεί για γεγονότα υψηλού κινδύνου, αλλά να υπάρχει και διαφάνεια για το ποιοι σύλλογοι είναι αδελφοποιημένοι και να είναι και η UEFA πιο αυστηρή στην απαγόρευση μετακίνησης οργανωμένων οπαδών που είναι υπότροποι».

«Οι δράστες θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν»

Σε ό,τι αφορά την τραγωδία στη Νέα Φιλαδέλφεια ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «οι δράστες θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν» και πρόσθεσε πως ήδη δεκάδες ύποπτοι έχουν εντοπιστεί.

Η απάντηση στον Κροάτη πρόεδρο

Με φόντο τις δηλώσεις του Κροάτη προέδρου, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε παράλληλα πως «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και έχει κανόνες, η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και δεν δέχεται υποδείξεις από καμία άστοχη φωνή εκτός συνόρων, ακόμη κι αν αυτή είναι επίσημη».

Πρόεδρος UEFA: «Φτάνει πια»- Μην τους λέτε οπαδούς, είναι ο καρκίνος του ποδοσφαίρου

«Όλοι είμαστε λυπημένοι και εξαγριωμένοι λόγω των φοβερών πραγμάτων που συνέβησαν, λόγω αυτής της παράλογης βίας. Είμαστε εξαγριωμένοι γιατί κάποιοι χρησιμοποιούν τους αγώνες του ποδοσφαίρου για να κάνουν εγκληματικές πράξεις, για να ασκήσουν βία», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντρ Τσεφέριν.

«Φανταστείτε τι είδους άνθρωπος επιτίθεται σε έναν άλλο επειδή  ο άλλος φοράει μια φανέλα που δεν του αρέσει. Αυτό είναι ο καρκίνος του ποδοσφαίρου. Μην τους λέτε οπαδούς του ποδοσφαίρου. Δεν είναι οπαδοί. Είναι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για τις βλακώδεις ιδέες τους», συνέχισε.

Οι κ. Μητσοτάκης και Τσεφερίν είχαν νωρίτερα κατ’ ιδίαν συνάντηση σε συνέχεια των τηλεφωνικών επικοινωνιών τους με αντικείμενο την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, στη σκιά των αιματηρών επεισοδίων στη Νέα Φιλαδέλφεια.

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σύσκεψη με τη συμμετοχή ιδιοκτητών ΠΑΕ

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του πρόεδρου της UEFA και αρμόδιων υπουργών, στην οποία συμμετείχαν οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης και Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος, καθώς και ο Αρτούρ Νταβιντιάν, εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη.

Intime News
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

naftemporiki.gr