Skip to main content

Ψηφοφόροι στο τσεπάκι;

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να διαφωτίζουμε πράγματα φαεινά ως τα οπίσθια των πυγολαμπίδων.

Στρέμματα χαρτιού και megabytes στο διαδίκτυο θα αφιερωθούν τις επόμενες ημέρες για το αν είναι «δεύτερος γύρος» ή «επαναληπτικές» οι επόμενες εκλογές, αν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο, αν επιλέγουμε κυβέρνηση ή αντιπολίτευση κ.ά.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να διαφωτίζουμε πράγματα φαεινά ως τα οπίσθια των πυγολαμπίδων. Όλες οι σχετικές διαδικασίες στον Άρειο Πάγο αναφορικά με το δικαίωμα ή όχι της συμμετοχής σε εκλογές θα επαναληφθούν. Νέες κάλπες, στα ίδια εκλογικά τμήματα, νέες διεκδικήσεις, χωρίς σταυρό προτίμησης, νέα ψηφοδέλτια -αν έχετε απόθεμα από την 21η Μάη, ζωγραφίστε, σημειώστε, στην ανακύκλωση ολοκληρώστε-, άλλο εκλογικό σύστημα, που προβλέπει «μπόνους» εδρών για το πρώτο κόμμα, ίσως νέες είσοδοι στην επόμενη Βουλή από τις 26 Ιουνίου.

Μια καθολική αλήθεια: κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί, αλλά ο καθένας μπορεί να το ερμηνεύσει, αφού συμβεί. Και οι δημοσκόποι, και οι αναλυτές, και οι δημοσιολογούντες, και οι εκζητούντες διατήρηση ή ενίσχυση της δύναμής τους.

Οπότε προσέξτε τις αυταπάτες του αναδρομικού ντετερμινισμού. Τι θα γινόταν αν οι σφυγμομετρήσεις έδιναν τη διαφορά, τι θα γινόταν αν οι χαμένοι είχαν τους άλαλους διαβάσει, τι θα γινόταν αν είχαν ξανακάνει τις πράξεις, 10-5-5, 6/2+8/ 20 φορές το 15, 11+7 18/ σύνολο 16, πρέπει να ’ναι εντάξει/ λες να ’χω λάθος, ας τα ξαναδώ… Είναι πάντα μυστήριο το πώς αποφασίζουν εκατομμύρια ψηφοφόροι. Είναι το μυστήριο της δημοκρατίας και είναι απολαυστικό, αν δεν είσαι κυνικός ή κομματικός.

Ναι, το να είσαι 20 μονάδες μπροστά κάνει μεγάλη διαφορά, αλλά δεν είναι πεπρωμένο. Δικαίως ο ΥΠΕΞ με τα ντεσιμπέλ είναι συγκρατημένος. «Με τίποτα δεν θεωρώ ότι έχω το 40% στην τσέπη μου. Είναι όλα από την αρχή. Υπάρχει μια αντίληψη που λέει να φτάσουμε στο 180 (σ.σ.: έδρες) … να μπορούμε να αλλάξουμε και το Σύνταγμα (σ.σ.: συγγνώμη, αλλά με την ψηφοφορία της 25/11/2019 δεν ολοκληρώθηκε η 4η Αναθεώρηση του Συντάγματος του 1975;), να αλλάξουμε συνολικά το γίγνεσθαι στη χώρα. Εγώ θα προσυπέγραφα μια πολύ πιο σεμνή αντίληψη». Νομίζω και οι εκλογείς. Οι ηγεμόνες είναι άλλης εποχής.