Skip to main content

Ένα βήμα μπροστά

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Ωστόσο, μια τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ του πρώτου κόμματος και των υπολοίπων, πέραν της εξασφαλισμένης ομαλότητας στο πολιτικό σύστημα και της εμπιστοσύνης την οποία αποπνέει πλέον η χώρα στο εξωτερικό, δεν μπορεί παρά να έχει και αρνητικές επιπτώσεις.

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα αποτελέσματα της προχθεσινής εκλογικής αναμέτρησης προκάλεσαν έναν ισχυρότατο πολιτικό σεισμό σε όλο το δημοκρατικό τόξο, συνεπεία δύο βασικών στοιχειών: της θέλησης του κράτους να κάνει τη διαφορά όταν πραγματικά το επιδιώξει, ανταποκρινόμενο στις προσδοκίες των πολιτών, και της επικράτησης της λογικής, αντί της πολιτικής προκλητικότητας και του κομματικού παροξυσμού.

Ωστόσο, μια τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ του πρώτου κόμματος και των υπολοίπων, πέραν της εξασφαλισμένης ομαλότητας στο πολιτικό σύστημα και της εμπιστοσύνης την οποία αποπνέει πλέον η χώρα στο εξωτερικό, δεν μπορεί παρά να έχει και αρνητικές επιπτώσεις. Βασικότερη, η στέρηση από το κοινοβούλιο μιας ισχυρής αντιπολίτευσης, ικανής να τραβάει τα… χαλινάρια της κυβέρνησης όποτε παρεκτρέπεται.

Στα αρνητικά συγκαταλέγεται και ο κίνδυνος η επόμενη κυβέρνηση να επιδείξει αλαζονικό ύφος, που επίσης θα ήταν επιζήμιο για το κοινωνικό σύνολο.
Ωστόσο, το εκλογικό αποτέλεσμα συνδυαζόμενο με τις προγραμματικές υποσχέσεις των πολιτικών κομμάτων κατέδειξε ότι οι πολίτες επιθυμούν μια περισσότερο ειλικρινή, ποιοτική, στοχευμένη σχέση με την πολιτεία, μια σχέση εστιασμένη στην καθημερινότητα της κοινωνίας και της οικονομίας, μια σχέση περισσότερο άρτια, που εφόσον διαμορφωθεί θα θέσει ακόμη υψηλότερες απαιτήσεις στην αντιπολίτευση, διότι μόνο έτσι θα μπορέσει να χτυπήσει την κυβέρνηση, την όποια κυβέρνηση διαμορφώσει ανάλογη σχέση με τον πολίτη, με τον ψηφοφόρο.

Μετά τα προχθεσινά εκλογικά αποτελέσματα, δείχνει κάτι να αλλάζει σε αυτό που ονομάζουμε γενικότερα πολιτεία. Είναι ευθύνη όλων μας να διεκδικήσουμε το καλύτερο, πρώτα για εμάς τους ίδιους, ίσως πολύ περισσότερο για τα παιδιά μας, για τους αυριανούς πολίτες αυτής της χώρας.