Skip to main content

Κουλτούρα ρυθμίσεων

Και δεν υπάρχουν πολλοί φορολογούμενοι που δεν έχουν εκκρεμότητες με οφειλές προς την εφορία.

Ο δισταγμός που επέδειξε το υπουργείο Οικονομικών στη διαμόρφωση του πλαισίου των ρυθμίσεων των οφειλών προς την εφορία από 36 έως 120 δόσεις, προκαλεί σημαντικές στρεβλώσεις στην όλη διαδικασία.

Όταν ο οφειλέτης επιχειρήσει να μπει στη σχετική πλατφόρμα θα βρει κλειστή την πόρτα αν έχει μία οφειλή, ακόμη και αν είναι της τάξης του 1 λεπτού, η οποία ήταν αρρύθμιστη μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2021.

Και δεν υπάρχουν πολλοί φορολογούμενοι που δεν έχουν εκκρεμότητες με οφειλές προς την εφορία. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, είναι 4 εκατομμύρια, εκ των οποίων οι 654.586 έχουν οφειλές έως 50 ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι έχουν μεγαλύτερα χρέη.

Μένοντας εκτός των ευνοϊκών ρυθμίσεων οι συγκεκριμένοι, θα τα αποπληρώσουν; Μάλλον δύσκολα, γιατί αν μπορούσαν θα το είχαν ήδη πράξει.

Επίσης, στο τέλος του 2022, επί συνόλου χρεών ύψους 113,75 δισ. ευρώ, σε ρυθμίσεις κάθε μορφής, ήταν χρέη μόλις 4,69 δισ. ευρώ, ήτοι ποσοστό 4,1%. Το ερώτημα που προκύπτει αυθόρμητα είναι τι γίνεται με τα υπόλοιπα χρέη, ύψους 109,1 δισ. ευρώ, που είναι εκτός ρυθμίσεων; Ένα σχετικά μικρό ποσό θα επανενταχθεί και τα υπόλοιπα η ΑΑΔΕ θα επιχειρεί να τα εισπράξει μέσω κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, που αποδίδουν περίπου 2,5 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό χαμηλότερο από την ταχύτητα με την οποία αυξάνονται κάθε χρόνο τα συνολικά χρέη.

Άρα, ΟΙ τρέχουσες ρυθμίσεις δεν αποδίδουν και έχουν δίκιο στελέχη της αγοράς και λογιστές που καταλογίζουν ανεξήγητο δισταγμό στο ΥΠΟΙΚ για μια γενική και χωρίς αποκλεισμούς ρύθμιση των οφειλών, η οποία θα έδινε ανάσα τόσο στους οφειλέτες όσο και στα δημόσια ταμεία.

Από το ΥΠΟΙΚ επικαλούνται την καλλιέργεια «κουλτούρας πληρωμών» και όχι την επιβράβευση των στρατηγικών κακοπληρωτών, σύμφωνα με τη θεωρία που επέβαλε η τρόικα στα μνημονιακά χρόνια.

Όμως, κάτι άλλο συμβαίνει και μάλλον απαιτείται και μια ρεαλιστική «κουλτούρα ρυθμίσεων». Δεν μπορεί να υπάρχουν 4 εκατ. στρατηγικοί κακοπληρωτές.