Skip to main content

Τούνελ δίχως έξοδο;

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, το είπε καθαρά, την επόμενη πενταετία θα έχουμε μια δυναμική ανάπτυξης χαμηλότερη του μέσου όρου των τελευταίων δύο δεκαετιών

«Πάντα μια γερή θύελλα καθαρίζει την ατμόσφαιρα», λέει ένα κινεζικό ρητό. Στον σημερινό κόσμο, όμως, οι θύελλες πάνε κι έρχονται, σαν ένα τούνελ με ρωγμές που μπάζουν λίγο φως και νομίζεις ότι φθάνεις στο τέλος, αλλά κάθε φορά διαπιστώνεις ότι δεν είναι το τέλος.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, το είπε καθαρά, την επόμενη πενταετία θα έχουμε μια δυναμική ανάπτυξης χαμηλότερη του μέσου όρου των τελευταίων δύο δεκαετιών. Η Παγκόσμια Τράπεζα έκανε λόγο για μια χαμένη δεκαετία και οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες δίδουν μάχη «αξιοπιστίας» για να καλύψουν «καθυστερήσεις» και «εσφαλμένες διαπιστώσεις» στην εποχή της κρίσιμης μετάβασης από το «κλείσιμο» της πανδημίας σε έναν κόσμο που κατακλύσθηκε από τεράστια ζήτηση.

Η τραπεζική αναταραχή, που εν τέλει όλοι γνώριζαν ότι κάποια στιγμή θα ερχόταν, μέσα από χαλαρά ρυθμιστικά πλαίσια και πλημμελείς ελέγχους ήρθε να κλονίσει ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω ελλείμματος εμπιστοσύνης, γιατί όλα τελικά είναι θέμα ψυχολογίας. Ενδεικτικό άλλωστε και η άνθηση της πρακτικής του short selling. Η κρίση συγκρατήθηκε μεν με τις τεράστιες παρεμβάσεις των ρυθμιστικών αρχών, αλλά ποιος έχει πεισθεί ότι έχει ξεπεραστεί;

«Ωρολογιακή βόμβα» έτοιμη να εκραγεί είναι αυτή τη στιγμή η αγορά εμπορικών ακινήτων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με αρκετές εταιρείες-«ζόμπι» απλώς να… φυτοζωούν και με εκατομμύρια καταναλωτές να έχουν χάσει αγοραστική δύναμη και να αδυνατούν να ανταποκριθούν στο υψηλότερο κόστος δανεισμού. Η αύξηση των τιμών πετρελαίου, που μόλις τώρα μπήκε στο πλάνο, ήρθε απλά να θυμίσει ότι τα γεωπολιτικά «παιχνίδια» σε ένα περιβάλλον πολυπολικό, το μόνο που κάνουν είναι να κατακερματίζουν την παγκόσμια οικονομία, όπως προειδοποίησε το ΔΝΤ.

Στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα οι κορυφαίοι αξιωματούχοι θα στείλουν το μήνυμα ότι είναι «εδώ», με νέα μέτρα και ύψιστο βαθμό επιφυλακής. Μόνο που αυτή τη φορά οι προκλήσεις είναι τόσο πολλές που δεν μπαίνουν σε ένα ανακοινωθέν και δεν εναρμονίζονται σε ένα αφήγημα.