Skip to main content

Φορολογικές δηλώσεις: Επιστροφές φόρου 44,2 εκατ. ευρώ βγάζει η πρώτη φουρνιά των εκκαθαριστικών

Τα μηνύματα της ΑΑΔΕ σε 1,3 εκατ. φορολογουμένους

Mε μόλις το 1/10 των φορολογικών δηλώσεων να έχει υποβληθεί, περισσότερα από 7 στα 10 εκκαθαριστικά είναι είτε μηδενικά είτε πιστωτικά. Με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σε 620.791 δηλώσεις που έχουν υποβληθεί (σε σύνολο 6,6 εκατ.), το 52,36% (325.046 δηλώσεις) είναι μηδενικές.

Το 22,11% (137.257 δηλώσεις) πιστωτικές με τον συνολικό φόρο που πρέπει να επιστραφεί να φτάνει στα 44,2 εκατ. ευρώ και το μέσο φόρο επιστροφής να ανέρχεται σε 967,2 ευρώ. Το 25,53% (158.487 δηλώσεις) των εκκαθαριστικών είναι χρεωστικά με τον μέσο φόρο που πρέπει να καταβληθεί να φτάνει στα 322 ευρώ.

Μάλιστα φέτος έχει μειωθεί σημαντικά ο χρόνος κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ποσών της επιστροφής φόρου στους δικαιούχους.

Έχετε μήνυμα από την ΑΑΔΕ

Ήδη από την Τρίτη η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει να στέλνει ηλεκτρονικό μήνυμα σε 1,3 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι δεν είναι απαραίτητο να απευθυνθούν στον λογιστή τους για την υποβολή της φετινής φορολογικής τους δήλωσης, καθώς αυτή είναι προσυμπληρωμένη από την ΑΑΔΕ με το σύνολο των στοιχείων τα οποία διαθέτει. Επιπλέον, από την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, οι πολίτες θα μπορούν να κατεβάζουν και μέσω του myAADEapp:

  • το εκκαθαριστικό,
  • τη δήλωση, καθώς και
  • το ενημερωτικό αρχείο προεκκαθάρισης (για τους 1,3 εκ πολίτες).

Καλό θα είναι να δουν προσεκτικά τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη φορολογική δήλωση και να ελέγξουν αν υπάρχουν παραλείψεις ή λάθη. Αν δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια άλλη ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους, αυτή θα οριστικοποιηθεί από την ΑΑΔΕ, με εσωτερική διαδικασία, την Τρίτη 2 Ιουλίου.

Ωστόσο έχουν τη δυνατότητα, αν το επιθυμούν να υποβάλλουν νωρίτερα τη δήλωση αφού τροποποιήσουν ή/και να συμπληρώσουν τα ορθά στοιχεία και να υποβάλουν τη δήλωσή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 2 Ιουλίου και μέχρι τις 26 Ιουλίου η συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, χωρίς κυρώσεις.

Τα στοιχεία που αναγράφονται στο Ε1 αφορούν τους κωδικούς µε τα ποσά των µισθών και των συντάξεων, το ύψος των ηλεκτρονικών αποδείξεων, το εμβαδόν και τη διεύθυνση της κύριας ή της δευτερεύουσας ή της εξοχικής κατοικίας, τα αυτοκίνητα, τις τυχόν δαπάνες για αποπληρωµή δανείων, καθώς και τα προσωπικά δεδομένα.

Όπως διευκρινίζεται σε σχετική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, η φορολογική διοίκηση προσυμπληρώνει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος με βάση στοιχεία που έχουν τυχόν παρασχεθεί από τον φορολογούμενο σε φορολογική δήλωση ή κάθε άλλο στοιχείο που έχει στη διάθεσή της. Σε περίπτωση συζύγων, οι οποίοι δεν έχουν επιλέξει να υποβάλλουν χωριστά δήλωση φορολογίας εισοδήματος η Φορολογική Διοίκηση προσυμπληρώνει κοινή δήλωση.

Εξπρές επιστροφές φόρου

Μέσα στον ένα μήνα που έχει ανοίξει το σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η φορολογική διοίκηση έχει ήδη εγκρίνει επιστροφές φόρου ή συμψηφισμούς συνολικού ύψους 29,3 εκατ. ευρώ σε 126.901 ΑΦΜ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος επιταχύνονται ακόμα περισσότερο οι συμψηφισμοί και οι επιστροφές φόρου αρχής έχουν ξεκινήσει από τις 12 Μαΐου. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής:

  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από 12/5/2024. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ΔΟΥ / ΚΕΒΕΙΣ.
  • Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31/7/2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.