Skip to main content

ehret+klein: Αρχή με ανάπλαση ιστορικού κτιρίου στη Χρ. Λαδά

ehret-klein-greece.gr

Το εν λόγω ακίνητο ωφέλιμης επιφάνειας 3.074 τ.μ., το οποίο μέχρι το 2004 λειτουργούσε ως έδρα του Ομίλου Λαμπράκη, έχει μισθωθεί στη ΔΕΗ

Με την ανάπλαση του ιστορικού κτιρίου στην Χρήστου Λαδά στο κέντρο της Αθήνας, επένδυση ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της στη χώρα μας η γερμανική εταιρία real estate, ehret+klein.

Το εν λόγω ακίνητο ωφέλιμης επιφάνειας 3.074 τ.μ., το οποίο μέχρι το 2004 λειτουργούσε ως έδρα του Ομίλου Λαμπράκη, έχει μισθωθεί στη ΔΕΗ (μετακομίζει τμήμα της δραστηριότητάς της εκεί μέχρι το τέλος Μαΐου) με τριετές συμβόλαιο και δυνατότητα ανανέωσης με τιμή που εκτιμάται 25 με 30 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως.

Η ehret+klein σκοπεύει να επεκτείνει τη δραστηριότητα της στην Ελλάδα αγοράζοντας νέα ακίνητα και αναζητώντας ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη. Στη Γερμανία συμμετέχει σε project προϋπολογισμού από 5 έως 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Michael Ehret, Managing Partner της ehret+klein Ελλάδος, η χώρα μας  είναι η πρώτη μη γερμανόφωνη χώρα (Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία) που η γερμανική εταιρία δραστηριοποιείται. Όπως εξήγησε η απόφαση για επέκταση κυρίως σε Αθήνα και πιθανώς Θεσσαλονίκη ελήφθη γιατί έπειτα από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης η Ελλάδα έχει πολλές ευκαιρίες στον τομέα του real estate, ενώ το δίκτυο συνεργατών το οποίο διαθέτει η γερμανική εταιρία διευκολύνει την υλοποίηση των έργων της.

Ο καινοτόμος μηχανισμός του «Καλειδοσκοπίου»

Το κτίριο στη Χρήστου Λαδά 3, που ήταν εγκαταλελειμμένο από το 2017, πιστοποιήθηκε κατά τη μέθοδο «BREEAM» με αξιολόγηση «πολύ καλό». Αποτελείται από 8 ορόφους γραφείων, χώρους συναντήσεων και ισόγειο με αμφιθέατρο και καφέ. Η περίοδος κατασκευής ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, με εσωτερικές κατεδαφίσεις και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2024.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ο καινοτόμος μηχανισμός του «Καλειδοσκοπίου», ο οποίος αύξησε την αυτονομία του φυσικού φωτός σε έναν τυπικό όροφο γραφείων από το 21% στο 67%.

Το «Καλειδοσκόπιο» αποτελείται από ένα φωταγωγό στρατηγικά τοποθετημένο στο κέντρο του κτιρίου και έναν ηλιοστάτη στην οροφή που ακολουθεί την πορεία του ήλιου και ανακατευθύνει το ηλιακό φως στον φωταγωγό. Μερικώς επενδυμένο με πρισματικές επιφάνειες κατόπτρου, ο φωταγωγός αντανακλά το φως προς τα κάτω, διαχέοντάς το στους εργασιακούς χώρους και στους δημόσιους χώρους μέσω ειδικά σχεδιασμένων ανοιγμάτων που γίνονται μεγαλύτερα στους χαμηλότερους ορόφους.

Η ριζική ανακαίνιση και η μετατροπή του υπάρχοντος κτιρίου σε αρχιτεκτονικό ορόσημο πραγματοποιήθηκε από το διεθνώς βραβευμένο αθηναϊκό γραφείο DECA Architecture, του Αλέξανδρου Βαΐτσου και του Carlos Loperena με κατασκευαστή την Parostec Construction.