Skip to main content

Ρωτήστε την εταιρεία…

Δεν θα κάνει ο πολίτης τον Πουαρό να ψάχνει εταιρείες στον σωρό

«Δεν θα ποινικοποιήσουμε την απευθείας ανάθεση που προβλέπει ο νόμος. Όλα τα σχετικά έγγραφα είναι αναρτημένα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων… Εάν κάποιος έχει ερωτήματα για την εταιρεία, μπορεί να απευθυνθεί σε αυτήν» τονίζει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), απαντώντας τελικά σε σειρά δημοσιευμάτων περί απευθείας αναθέσεων.

Είναι γνωστές οι θέσεις και οι διαθέσεις για τις απευθείας αναθέσεις, που το φαινομενικά παράδοξο «εντελώς νόμιμο πρόβλημα» πληρούν. Ποιοι αμφισβητούν ότι οι αναθέτοντες φορείς κάνουν ό,τι τους επιτρέπει ο νόμος; Όμως, αυτοί που ταυτίζουν το «απρόβλεπτο» με το «επείγον» οφείλουν να παρέχουν εγγυήσεις διαφάνειας, αμεροληψίας και αντικειμενικότητας. Δεν θα κάνει ο πολίτης τον Πουαρό να ψάχνει εταιρείες στον σωρό. Τη δημόσια διοίκηση ρωτά. Αυτή επιλέγει, αυτή πρέπει να απαντά.

Η ΔΥΠΑ λέει ότι τα έγγραφα είναι αναρτημένα, άρα όλα καθαρά και καλώς καμωμένα. Παιδιά υποψιασμένα, που έχουν ξαναδεί να περνούν τρένα, θα απαντούσαν ότι το καλύτερο σημείο για να κρύψει κάποιος έναν κόκκο άμμου είναι μια αμμουδιά από συμβάσεις.

Αυτή είναι η παγίδα στην επανάληψη. Μια εταιρεία σε ένα δάσος εταιρειών, μια ακολουθία έργων, αριθμών, δαπανών, από την οποία σύντομα ξεκολλά το μάτι, γιατί νομίζει ότι κατάλαβε την επανάληψη, νομίζει ότι αντιλήφθηκε τον κανόνα.

Μία, δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε απευθείας αναθέσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2024, συνολικής αξίας άνω των 130.000 ευρώ σε μία εταιρεία για διαφημιστική καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για «Ημέρες Καριέρας». Μανιέρα. Ώσπου, τρυπώνει η αμφιβολία για της εταιρείας την καριέρα, που μ’ ένα κινητό και δύο e-mails από τον Φεβρουάριο του 2023, που στήθηκε, χωρίς προηγούμενη δημοσιοποιημένη εμπειρία, και (υπερ)βασικό μέτοχο έναν κύριο που ομιλεί σπαστά ελληνικά, κάνει ποιήματα επικοινωνιακά και θα πληρωθεί ή ήδη πληρώθηκε γι’ αυτά. Αναμένουμε το κρυμμένο κομμάτι, που αναιρεί το υπόλοιπο, το κομμάτι που είναι από μόνο του ένα άλλο όλον. Τα λοιπά ότι «κάποιοι μπορεί να ενοχλούνται από τη θεαματική μείωση της ανεργίας» και εκθέτουν την Υπηρεσία, είναι στρίβειν διά της μνηστείας.