Skip to main content

Το αφεντικό τρελάθηκε!

Όσο υποχώρησαν τα δημοσκοπικά ποσοστά, τόσο αυξήθηκε και ο κατώτατος μισθός, σε μια απέλπιδα προσπάθεια ισορροπίας.

Ξαφνικά ο κατώτατος μισθός εκτινάχθηκε στα 780 ευρώ! Σε μια κίνηση, που θυμίζει… μεγαλόκαρδο επιχειρηματία, η Κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει κατά 9,4% τις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα! Ξεπέρασε ακόμα και την ίδια την πρόταση του ΚΕΠΕ που στο ανώτατο πεδίο εκτιμούσε ότι οι βασικές αποδοχές 585.000 εργαζομένων πρέπει να βελτιωθούν έως 7,5%, δηλαδή έως 766 ευρώ, το πολύ. Το αφεντικό τρελάθηκε και τίναξε την μπάγκα στον αέρα!

Μα καλά, τόσο έξω έπεσαν οι τεχνοκράτες του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών; Τουλάχιστον δύο μονάδες διαφορά, σε σχέση με την τελική κυβερνητική πρόταση και μάλιστα στο αισιόδοξο σενάριο. Στο πιο μετριοπαθές, που προέβλεπε αύξηση 4,5 – 5%, τότε μιλάμε για πρόταση που «διορθώθηκε» από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, σχεδόν στο διπλάσιο. Αλήθεια, δεν περιμέναμε ότι ο Κωστής Χατζηδάκης θα ήταν τόσο πιο καλός γνώστης της αγοράς εργασίας, συγκριτικά με «ένα τσουβάλι» φορείς και ερευνητικά κέντρα. Εμείς απλώς να θυμίσουμε ότι μόνο η ΓΣΕΕ είχε προτείνει αύξηση μεγαλύτερη από αυτή που έδωσε η Κυβέρνηση (πάνω από 15%). Η ΓΣΕΒΕΕ είχε ζητήσει 8-10% και όλοι οι υπόλοιποι, συγκριτικά με το 9,4% που δόθηκε, κινήθηκαν σε σαφώς πιο «ρηχά νερά».

Ίσως όμως, η τελική επιλογή να μην έγινε με αμιγώς οικονομοτεχνικά κριτήρια. Ίσως, η αύξηση του κατώτατου μισθού να είχε πιο πολιτικά – εκλογικά χαρακτηριστικά…

Μάλλον, η πορεία της Κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις και η απότομη πτώση που έχει σημειωθεί μετά την τραγωδία στα Τέμπη, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο! Ουσιαστικά, ακολουθήθηκε η ακριβώς αντίστροφη κατεύθυνση. Όσο υποχώρησαν τα δημοσκοπικά ποσοστά, τόσο αυξήθηκε και ο κατώτατος μισθός, σε μια απέλπιδα προσπάθεια ισορροπίας.

Επί της ουσίας όμως και πέρα από πολιτικούς ακροβατισμούς, μάλλον χάθηκε στα Τέμπη και στη γενικότερη αγανάκτηση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία και αυτή η κυβερνητική πρωτοβουλία. Η «παγωμάρα» των πολιτών μετά το τραγικό δυστύχημα, δεν δείχνει να ξεπερνιέται, μετά το άκουσμα της αύξησης κατά 9,4% στους κατώτατους μισθούς. Άλλωστε, η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, μένουν εκτός διαδικασίας!

Εξηγούμαστε:

Όπως ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας παραδέχτηκε, η συγκεκριμένη αύξηση αφορά περίπου 585.000 εργαζόμενους επί συνόλου 2,8 εκατ. Άρα αφορά μόλις το 22% του συνόλου των εργαζομένων. Οι υπόλοιποι, απλώς θα πρέπει να περιμένουν να ξεκινήσουν συλλογικές διαπραγματεύσεις στον κλάδο τους και, αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των μερών και, αν η συμφωνία αυτή επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων και, αν τηρηθεί η συμφωνία αυτή από την εταιρία στην οποία εργάζονται, τότε ίσως δουν κάποιας μορφής αύξηση αποδοχών. Μπορεί να είναι και κουπόνια, δεν παίρνουμε όρκο!

Έτσι όμως όπως έχει γίνει η αγορά εργασίας, έτσι όπως καλπάζει και η ακρίβεια, ίσως τα κουπόνια να αποτελούν μια κάποια λύση. Γιατί αν περιμένουν οι εργαζόμενοι από υπογραφή σύμβασης και από επέκτασή της στο σύνολο του κλάδου, για να λειτουργήσει ο υγιής ανταγωνισμός, τότε μάλλον ματαιοπονούν!

Ρωτήστε για του λόγου το αληθές και τους χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο των ξενοδοχείων: Με συλλογική σύμβαση που έχει υπογραφεί από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, φτάσαμε μέσα Μαρτίου και η κύρωσή της ως υποχρεωτική ακόμα παραμένει «κενό γράμμα». Μάλιστα, οι άνθρωποι προ μηνός πραγματοποίησαν μέχρι και στάση εργασίας για το θέμα και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν έξω από το υπουργείο Εργασίας, στην Σταδίου 29, έφαγαν και ξύλο από τα ΜΑΤ! Κάτι όμως μπορεί να γίνει τις επόμενες εβδομάδες. Εκλογές έρχονται, βλέπετε…