Skip to main content

Η Μαρία με τα ύποπτα

Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε ρωσικό δίκτυο κατασκοπείας, που ενεργούσε για να υποστηρίξει την επίθεση στην Ουκρανία

«Ολόκληρο το δίκτυο εξαρθρώθηκε. Η απειλή ήταν πραγματική», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας στο κρατικό ραδιόφωνο PR1 και το ιδιωτικό RMF FM μετέδωσε ότι έξι αλλοδαποί συνελήφθησαν, μετά την ανακάλυψη κρυμμένων καμερών σε νευραλγικές διαδρομές και σιδηροδρομικούς κόμβους.

Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε ρωσικό δίκτυο κατασκοπείας, που ενεργούσε για να υποστηρίξει την επίθεση στην Ουκρανία, την ίδια ημέρα που η ΕΥΠ γνωστοποίησε, μέσω του ΑΠΕ, ότι έμαθε πως υπήρχε μία Μαρία στο Παγκράτι, που ήταν μυστικά γεμάτη, αλλά τον Ιανουάριο εχάθη. Στη Μόσχα illegals, στη Μόσχα.

Αυτή ήταν η είδηση. Οι ελληνικές αρχές δεν βρήκαν τη Ρωσίδα κατάσκοπο Μαρία Τ. που ήταν Ιρίνα Σ. κι έμενε από το 2018 στην Αθήνα. Δεν τη βρήκαν, γιατί είχε κόψει ρόδα μυρωμένα. Δεν ξέρω αν πήρε και τα βελονάκια και τα κροσέ (είδος πλεχτού) στα ξένα. Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα, τάχα καλλιτεχνικά, που έμειναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτημένα, ήταν τετριμμένα.

Κοινότοπα και όσα ανέφεραν οι γείτονες. «Ήταν χαμηλών τόνων», «δεν είχε πολλές σχέσεις», ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει και το κλασικό «δεν έδινε δικαιώματα».

Μα τον Τζον Λε Καρέ και τον Γκράχαμ Γκριν! Αυτό κάνουν οι κατάσκοποι. Δεν δίνουν δικαιώματα και δεν είναι κουσκουσιάρηδες. Είναι άχρωμοι και αποτελεσματικοί. Εντάξει, κάποιοι -όχι μόνο μυθιστορηματικοί και κινηματογραφικοί- είναι ερωτιάρηδες, αλλά η δουλειά είναι απαιτητική.

Η Iρίνα κατάφερε να ζει και να αναγνωρίζεται ως Ελληνίδα Μαρία, «εξαπατώντας ακόμη και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους στην Ελλάδα, που δεν γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα». Ποιοι είναι οι πιο κοντινοί, πέρα από τους γονείς; Ο σύζυγος ή ο σύντροφος. Όταν υπάρχουν και οι δύο και ο νόμιμος πήγε στη Λατινική Αμερική από το ρωσικό κρύο -μάλλον κατάσκοπος κι αυτός επί πτυχίω- η καμπάνα χτυπάει για τον εδώ κύριο.

Η Μαρία με τα ύποπτα αγαπούσε τη Μόσχα καλύτερα κι από άντρα και από γείτονα. Εμείς αγαπάμε τις καλογραμμένες ιστορίες κατασκοπείας κι ας μην κάνουν «διεθνή επιτυχία». Διότι, όταν καταφέρεις να γελοιοποιήσεις τον εχθρό σου, δεν σου μένει πια καμιά δικαιολογία που ασχολήθηκες μαζί του.