Skip to main content

Όσοι είχαν ανάμιξη δεν ήταν εδώ…

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Η ολομέλεια των Εφετών έχει τον τελικό λόγο.

Συγγενείς θυμάτων, διά του δικηγόρου τους, είναι αντίθετοι με την αντικατάσταση των δύο δικαστικών που ερευνούν την τραγωδία των Τεμπών με εφέτη ανακριτή και εισαγγελέα εφετών και ζητούν τον διορισμό και δεύτερου τακτικού ανακριτή για την όσο δυνατόν ταχύτερη διεξαγωγή της διαδικασίας.

Η ολομέλεια των Εφετών έχει τον τελικό λόγο. Θα αποφασίσει αύριο. Συγγενείς των θυμάτων, νεκρών και τραυματιών, όμως, ανατρέχουν στο χθες.

«Κάθε φορά που η Δικαιοσύνη ανέθεσε την ανάκριση σε εφέτες ανακριτές, με λίγες εξαιρέσεις […] οι ανακρίσεις βάλτωσαν χρονικά και δυστυχώς με τη μετατροπή των κακουργημάτων σε πλημμελήματα τα εγκλήματα παραγράφηκαν, χωρίς ποτέ κανένας να τιμωρηθεί».

Ανάμεσα στις υποθέσεις που επικαλούνται στο δικόγραφο είναι και η Ρικομέξ. Ουδείς ένοχος για την κατάρρευση του εργοστασίου στον σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999. Κανένας ένοχος για τους 39 νεκρούς, αν και το βούλευμα, όπως και το πόρισμα των πραγματογνωμόνων, αναγνωρίζει σωρεία παραλείψεων και παρατυπιών.

Αρχικά πέρασαν από το ανακριτικό γραφείο πάνω από 30 άτομα. Αποδόθηκαν κατηγορίες σε 11, εκ των οποίων 5 μέλη του δ.σ. της Ρικομέξ. Λίγο μετά, οι 11 γίνονται 6. Στο εδώλιο, όμως, θα κάτσουν το 2004 μόνο οι τέσσερις. Δύο απ’ αυτούς απαλλάχθηκαν στον πρώτο βαθμό. Και οι τελευταίοι δύο στις 4 Ιουλίου 2007. Οκτώ χρόνια μετά. Τόσο βαθιά έφτασε το μαχαίρι στο κόκαλο. Τι συμβαίνει με τα μαχαίρια τελικά; Μην είναι κοκάλινα ή μήπως τα κόκαλα είναι ατσάλινα;

Με τα λόγια του τότε προέδρου του Μικτού Ορκωτού Εφετείου: «Όλοι όσοι μπορεί να είχαν ανάμιξη δεν ήταν εδώ. Η κατάρρευση του κτιρίου ήταν μια κακή συγκυρία. Δεν είχαμε, όμως, κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει την ενοχή των κατηγορουμένων. Πιστεύω η απόφασή μας να είναι κοντά στην πραγματικότητα».

Όλοι οσοι μπορεί να είχαν ανάμιξη δεν ήταν εδώ… Εύχομαι να μην το ξαναδώ. Δεν είναι η «κακή συγκυρία» αυτουργός.