Skip to main content

«Ο Ερντογάν είναι το πρόβλημα»

Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ο Τούρκος πρόεδρος μιλάει για «θέλημα Θεού» και για «τη μοίρα» για να αποσείσει τις ευθύνες του, μετά από 20 χρόνια στην εξουσία

«Ηταν θέλημα Θεού», ακούστηκε να λέει ο Ερντογάν μπροστά στις κάμερες, μιλώντας σε σεισμόπληκτους στο Μαράς. Σε μια από τις χειρότερες εμφανίσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να πείσει ότι η κρατική μηχανή ανταποκρίθηκε στις τραγικές ανάγκες των σεισμόπληκτων. Έστω και με… μικροπαραλείψεις.

Στην ίδια γραμμή άμυνας, διάφορα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, λένε στα κανάλια ότι «ο Αλλάχ μας τιμώρησε γιατί οι γυναίκες δεν φορούσαν μαντήλες». Δεν έπεισαν κανέναν φυσικά οι άνθρωποι του Ερντογάν. Και για αυτόν τον λόγο έχουν συλληφθεί δεκάδες πολίτες που έκαναν το λάθος να διατυπώσουν επικρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, αλλά και την ανυπαρξία κάθε αντισεισμικού ελέγχου ακόμη και στα δημόσια κτίρια, που αποδείχθηκαν χάρτινα.

Κι όμως! Στον μεγάλο σεισμό του 1999, ο Ερντογάν-ανερχόμενο αστέρι τότε του ισλαμικού κινήματος, κραύγαζε –και σωστά-ότι «δεν έφταιγε το ρήγμα, αλλά η ανυπαρξία αντισεισμικών κανονισμών. Αναφερόμενος στα κατεστραμμένα κτίρια, ο Ερντογάν έκανε τότε λόγο «για κλοπή υλικών» από τις κατασκευαστικές εταιρείες, που έχτιζαν κτίρια από τούβλα, χωρίς σίδερο.

Σήμερα ο Ερντογάν μιλάει για «θέλημα Θεού» και «τη μοίρα», για να αποσείσει τις ευθύνες του, μετά από 20 χρόνια στην εξουσία. Και μάλιστα ως «μοναδικός ιδιοκτήτης» της εκτελεστικής εξουσίας. Και χαρακτηρίζει «ανέντιμους», όσους ασκούν κριτική.

Καταπέλτης ο φυλακισμένος στην Αδριανούπολη, πρώην συμπρόεδρος του φιλο-Κουρδικού HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς: Αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν επιτρέπει σε δήμους που ελέγχονται από την αντιπολίτευση, να μεταφέρουν βοήθεια στους σεισμόπληκτους. «Ξέρεις τι συμβαίνει, Ερντογάν; Ξέρεις ποιο είναι το πρόβλημα, Ερντογάν;» έγραψε ο Ντεμιρτάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Όλες οι δυνάμεις της χώρας είναι στα χέρια σου, εμείς μαζεύουμε τη βοήθεια του κόσμου, αλλά δεν μπορούμε να σε προσπεράσουμε και να τη μεταφέρουμε στα αδέλφια μας.  Εσύ είσαι το πρόβλημα Ερντογάν. Γιατί, όταν κοιτάς τους ανθρώπους που υποφέρουν, δεν βλέπεις τα παιδιά, τις μανάδες και τους πατεράδες , ούτε τις ψυχές. Βλέπεις «αντικείμενα» που αποτελούνται από ψήφους. Εσύ είσαι το πρόβλημα Ερντογάν», ήταν η κραυγή του φυλακισμένου φιλο-Κούρδου ηγέτη.

Η εξουσία διαφθείρει

«Η εξουσία διαφθείρει, και η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα», έγραφε ο εμβληματικός ιστορικός του 19ου αιώνα Λόρδος Άκτον. Και εδώ είναι η αιτία: Στα 20 χρόνια της απόλυτης εξουσίας του, ο Ερντογάν, αφού εκκαθάρισε όλα τα στελέχη του κόμματός του που είχαν επιρροή στο κόμμα του, συγκέντρωσε στα χέρια του όλη την εξουσία. Αλλάζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού με κάθε ευκαιρία. Μέσω του πλήρως ελεγχόμενου δικαστικού σώματος, ο Ερντογάν πήρε υπό τις διαταγές του τον στρατό, την αστυνομία, τα πανεπιστήμια, τους ανεξάρτητους κρατικούς θεσμούς και τα μέσα ενημέρωσης. Και προσπάθησε να εξοντώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Στο τέλος καθιέρωσε ένα διεφθαρμένο καθεστώς που ακούει στο όνομα «το κράτος είμαι εγώ». Ένα καθεστώς που ο Ερντογάν ονόμασε «Προεδρικό Σύστημα»…

Ξαφνικά όμως, ενώ ήταν σίγουρος ότι στις επικείμενες εκλογές θα κατορθώσει να επανεκλεγεί με κάθε μέσο, βλέπει έντρομος ότι ο Εγκέλαδος που σάρωσε τη χώρα, απειλεί να σαρώσει και το καθεστώς του. Γιατί οι άνθρωποι που έχασαν τα πάντα, δεν έχουν τίποτα άλλο να χάσουν. Και δεν φοβούνται πλέον τον …φόβο του Ερντογάν. Το κατάλαβε για τα καλά αυτό ο «Σουλτάνος». Το βλέπαμε στα μάτια του, όταν μιλούσε –σε προστατευμένο φυσικά περιβάλλον-σε σεισμόπληκτους. Διέκρινες μια έκφραση μίσους στο πρόσωπό του για τον εφιάλτη: Να ανατραπούν τα σχέδιά του να παραμείνει επ` αόριστον στην εξουσία…

Οι σεισμοί και η πολιτική μοίρα του Ερντογάν