Skip to main content

Κολύμπα…

Η ταινία «The Swimmers» («Οι Κολυμβήτριες»), που προβάλλεται στο Netflix, αφηγείται την ιστορία των αδερφών Μαρντίνι, οι οποίες εγκατέλειψαν την εμπόλεμη Συρία και έφτασαν στο Βερολίνο, έπειτα από ένα περιπετειώδες ταξίδι στο Αιγαίο μια αυγουστιάτικη νύχτα του 2015.

Η ταινία «The Swimmers» («Οι Κολυμβήτριες»), που προβάλλεται στο Netflix, αφηγείται την ιστορία των αδερφών Μαρντίνι, οι οποίες εγκατέλειψαν την εμπόλεμη Συρία και έφτασαν στο Βερολίνο, έπειτα από ένα περιπετειώδες ταξίδι στο Αιγαίο μια αυγουστιάτικη νύχτα του 2015. Χάλασε η μηχανή της λέμβου, δέθηκαν με σκοινιά με το σκάφος και το οδήγησαν έπειτα από κολύμπι άνω των τριών ωρών στη Λέσβο. Σώθηκαν όλοι, σώθηκαν και οι αδερφές.

Η Γιούσρα, αφοσιωμένη κολυμβήτρια, κατάφερε να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, με την Ομάδα των Προσφύγων.

Η Σάρα επέστρεψε στη Λέσβο το 2016, για να παράσχει υποστήριξη στους πρόσφυγες ως ναυαγοσώστρια και μεταφράστρια. Το 2018 συνελήφθη, προφυλακίστηκε για 3,5 μήνες, κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατασκοπεία, κατ’ επάγγελμα διευκόλυνση της διακίνησης υπηκόων τρίτων χωρών προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου με παράνομες μεθόδους και διαδικασίες, απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μαζί με άλλους 23. Ούτε η «Greek Mafia» -αφορά τη διαφθορά στο εσωτερικό της Αστυνομίας- δεν βαρύνεται με τέτοιο κατηγορητήριο.
Την περασμένη Τρίτη κλήθηκαν να λογοδοτήσουν σε δικαστήριο του νησιού και σήμερα συνεχίζεται η δίκη μόνο για πλαστογραφία, παράνομη ακρόαση ραδιοσυχνοτήτων (παραγράφηκε) και κατασκοπεία σε βαθμό πλημμελήματος. Χωρίς τη Σάρα, που αφέθηκε μεν ελεύθερη τον Δεκέμβριο του 2018, με εγγύηση, και γύρισε στο Βερολίνο, αλλά της έχει απαγορευτεί η είσοδος στην Ελλάδα έως το 2025.

Με τους ρυθμούς που κινείται η δικαιοσύνη, ίσως το εμπόδιο αυτό να ξεπεραστεί. Τέσσερα και πλέον χρόνια χρειάστηκαν μετά τις επεισοδιακές συλλήψεις, για να φτάσει ένα μέρος της υπόθεσης στο ακροατήριο και ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο ο χρόνος τέλεσης των αδικημάτων, ενώ αρκετοί ισχυρίζονται ότι κάνουν πάρτι οι παρατυπίες, με πιο κλασική ήδη από της Siemens τη δικαστική πλοκή τα έγγραφα που τους στάλθηκαν σε άπταιστον ελληνική.

Η ουσία της υπόθεσης -τα κακουργήματα- εκκρεμεί, ενώ η δίκη έχει κρεμαστεί στα μανταλάκια μερίδας του διεθνούς Τύπου ως παρωδία. Κάνουμε κι εμείς ό,τι μπορούμε με μεγάλη επιτυχία.