Skip to main content

Θα αλλάξει η Βαβέλ;

Από την έντυπη έκδοση

Του Πάνου Φ. Κακούρη
[email protected]

Η Ε.Ε. απαρτίζεται από 27 χώρες, περισσότερες από 24 γλώσσες, αναρίθμητες εθνότητες και κουλτούρες, αλλά μία ευρωπαϊκή ψυχή. Μπορεί να έχουμε διαφωνίες μεταξύ μας, αλλά η πλειονότητά μας μοιράζεται την ευρωπαϊκή ψυχή, είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, μιλώντας χθες σε συνέδριο στην Αθήνα.

Μόνο που η «ευρωπαϊκή ψυχή», εάν υπάρχει, δεν αρκεί για να γεφυρώσει τις πολλές διαφορές που υφίστανται στο εσωτερικό της Ε.Ε. και δίνει την εικόνα της βιβλικής Βαβέλ.Ήρθε ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας να αναδείξει με δραματικό τρόπο τις αδυναμίες συνεννόησης μέσα στην Ένωση και να φαίνεται αδύναμη στο διεθνές στερέωμα.

Αποτέλεσμα είναι να καθυστερούν αποφάσεις, όπως για παράδειγμα το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, που αποτελεί «μήλον της Έριδος» τις τελευταίες μέρες.Μείζονα ζητήματα που προκαλούν διαφωνίες, ειδικά μεταξύ των ισχυρών της Ε.Ε., παραπέμπονται στις καλένδες, μέχρι να γεφυρωθούν οι αντιθέσεις, αλλά μέχρι να εκδοθεί απόφαση οι συνθήκες έχουν αλλάξει.Συγχρόνως, αμφισβητούνται έντονα από κράτη-μέλη (και πολίτες) αποφάσεις των Βρυξελλών, μεταξύ των οποίων είναι η ποιότητα των πακέτων των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.Οι εσωτερικοί «αμφισβητίες» παρατηρούν πως ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία δέχεται το δεύτερο -μετά την Ουκρανία- ισχυρότερο πλήγμα, οι αντιδράσεις της ηγεσίας της Ε.Ε. είναι είτε ανύπαρκτες είτε σε λάθος κατεύθυνση, παρακολουθώντας απλά τις ΗΠΑ, οι οποίες πλήττονται ελάχιστα.

Το ίδιο δυσκίνητη είχε εμφανιστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και στον χειρισμό της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2007-2009, η οποία ξεκίνησε από τις ΗΠΑ. Όμως, λίγα χρόνια μετά οι ΗΠΑ την ξεπέρασαν και η Ευρώπη ακόμα έψαχνε τα αντίδοτα.

Είναι σαφές ότι η λειτουργία της Ε.Ε. πρέπει να αλλάξει άρδην και να αποκτήσει ενιαία φωνή και δράση στη διεθνή σκηνή.
Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι απαραίτητο.