Skip to main content

Το «στερνή μου γνώση» της φον ντερ Λάιεν ταιριάζει και στους Ευρωπαίους

Του Κώστα Ιωαννίδη
[email protected]

Πραγματικότητα:  Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη αυξήθηκαν σχεδόν 10 φορές μέσα σε ένα χρόνο

Παραδοχή: «Οι αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αποκαλύπτουν τώρα, για διαφορετικούς λόγους, την ανεπάρκεια των περιορισμών του υπάρχοντος σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Γιατί αναπτύχθηκε κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες και για εντελώς διαφορετικούς σκοπούς».

Είδηση: Η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου.

Ελπίδα: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να παρέμβει στην ενεργειακή αγορά της, παρεμβαίνοντας βραχυπρόθεσμα για να μειώσει το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας επιδιώκοντας τελικά να σπάσει τη σχέση μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Επιδίωξη: «Πρέπει να αναπτύξουμε ένα μέσο που θα διασφαλίζει ότι η τιμή του φυσικού αερίου δεν θα κυριαρχεί πλέον στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας». Δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, τη Δευτέρα το βράδυ κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης στο Βερολίνο με τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Βλέπουμε τώρα, με αυτές τις υπερβολικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, ότι πρέπει να αποσυνδεθούμε».

Σαν Copy Paste:  Ο κ. Χάμπεκ πρότεινε να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενός βραχυπρόθεσμου φόρου στα υπερβολικά κέρδη από τις εταιρείες ενέργειας ως μέρος της μετάβασης. «Οι εταιρείες θα εξακολουθούσαν να κερδίζουν αυτά τα χρήματα, αλλά στη συνέχεια θα τους αφαιρούνταν και θα χρησιμοποιηθούν για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και επίσης για τη χρηματοδότηση οποιασδήποτε βοήθειας για τις εταιρείες, εφόσον έχουμε αναπτύξει και εφαρμόσει το νέο σχέδιο της αγοράς».

Απορία : Έχοντας γνώση του μεγέθους της εξάρτησης από το φυσικό αέριο γιατί, από τον Μάρτιο και μετά οι αρμόδιοι για να αντιδράσουν χρειάστηκε να περάσουν πέντε μήνες και να δεκαπλασιαστεί  η τιμή μονάδας της ενέργειας. Η εύκολη απάντηση είναι ιδεολογικού χαρακτήρα: Γιατί ο πλανήτης λειτουργεί στον καπιταλισμό. Κάθε άλλη που είναι πιο κοντά στην πραγματική ανεπάρκεια του σε βάθος ελέγχου των σχεδίων της ΕΕ υπογραμμίζει το λάθος των περισσότερων ευρωπαίων πολιτών να αδιαφορούν για όσα συμβαίνουν στα όργανά της.