Skip to main content

Ο αυτισμός και τα παιδιά που κοιτάνε τα άστρα 

Από την έντυπη έκδοση

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη και ένας από τους πιο «επαναστατικούς» επιχειρηματίες έχει όνειρα που φτάνουν μέχρι το Φεγγάρι. Και τα κάνει βήμα – βήμα πραγματικότητα. Το σύνδρομο Asperger (διαταραχή αυτιστικού φάσματος), για το οποίο έχει ο ίδιος μιλήσει ανοιχτά, δεν εμπόδισε τον Έλον Μασκ να κοιτάξει και να «πετάξει» στα άστρα. «Σκοράρει» στα φιλόδοξα επιχειρηματικά σχέδιά του με την ίδια άνεση που το κάνει ένας άλλος αστέρας, που ανήκει στο αυτιστικό φάσμα, ο Λιονέλ Μέσι. Ιδιοφυίες από τον Αϊνστάιν έως τον Στιβ Τζομπς ήταν επίσης παιδιά του «φάσματος».

Αλλά τα αυτιστικά παιδιά δεν είναι όλα «υψηλής λειτουργικότητας» ιδιοφυίες, ούτε υποχρεωμένα να κατακτήσουν τη διάκριση και την επιτυχία. Δεν είναι από την άλλη ούτε τα «απόμακρα», «ψυχρά» πλάσματα, όπως έχουν ανά καιρούς παρουσιαστεί σε μικρή και μεγάλη οθόνη.

Είναι απλά παιδιά και όπως όλοι οι άνθρωποι δεν είναι όλα ίδια. Έχουν χαρίσματα, αλλά και δυσκολίες. Μπορεί να μιλούν ή και όχι. Να επιζητούν τη σφιχτή αγκαλιά ή και να αποφεύγουν το άγγιγμα. Να χαμογελούν και να γελούν δυνατά – ακόμη και εάν αποφεύγουν τη βλεμματική επαφή.

Πάνω από όλα όμως είναι μαχητές. Καθημερινά «παλεύουν» με ένα περιβάλλον που δεν «αγαπά» τον αυτισμό.  Με τη φασαρία, την πολυκοσμία, τις συνεχείς αλλαγές προγράμματος, με την πίεση να ανταποκριθούν στα δικά μας συστήματα επικοινωνίας, ενώ τα ίδια προσλαμβάνουν και επεξεργάζονται πολύ διαφορετικά το κάθε ερέθισμα και πληροφορία.

Ο κόσμος των «τυπικής ανάπτυξης» ανθρώπων είναι για αυτά τα παιδιά συχνά «εχθρικός». Οι γονείς τους το γνωρίζουμε καλά αυτό. Αλλά δεν μας πτοεί. Ξέρουμε πως εκείνα είναι δυνατά. Γιατί έχουν την ικανότητα να κοιτούν πέρα από κάθε εμπόδιο, ψηλά προς τα άστρα.