Skip to main content

Η νέα εποχή του οικονομικού πολέμου

Από την έντυπη έκδοση 

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Αεροπορικές επιδρομές, τανκς, οδομαχίες, στρατιωτικά κομβόι πολλών χιλιομέτρων που επελαύνουν και κομβόι με ανθρώπους που αναζητούν διόδους διαφυγής μας γυρίζουν πίσω στον προηγούμενο αιώνα. Κανείς δεν περίμενε έναν τέτοιο πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος εν έτει 2022.

Είναι όμως μια πραγματικότητα, με οδυνηρές συνέπειες πολύ πέραν των ουκρανικών ή ακόμη και ευρωπαϊκών συνόρων. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη στρατιωτική επίθεση στην Ευρώπη από το 1945. Είναι και η απαρχή μιας νέας εποχής παγκόσμιου οικονομικού πολέμου. Όπως οι Ευρωπαίοι δεν περίμεναν ότι ο Πούτιν θα επιλέξει τελικά τον πόλεμο, έτσι και εκείνος μάλλον δεν πίστευε ότι η Δύση θα του επιβάλει κυρώσεις που θα σημάνουν τον ακρωτηριασμό μιας οικονομίας 1,6 τρισ. δολ.

Δεν είναι μόνο οι ολιγάρχες που χάνουν τις βόλτες με τα γιοτ και βλέπουν τους λογαριασμούς τους να παγώνουν. Η ρωσική κεντρική τράπεζα έχασε την πρόσβαση σε αποθέματα 630 δισ. δολαρίων, το ρούβλι έχασε το 30% της αξίας του και οι ρωσικές μετοχές σε ξένα χρηματιστήρια καταποντίστηκαν.

Στόχος είναι η πιστωτική ασφυξία της 11ης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Και αυτή δεν μπορεί παρά να απαντήσει με αντίποινα. Ο Πούτιν απειλεί με τα πυρηνικά, αλλά ουσιαστικά ετοιμάζεται μάλλον να βγάλει το μπαζούκας της ενέργειας από τη φαρέτρα του, κλείνοντας τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου για να πληγώσει ακόμη περισσότερο τη βυθισμένη στην ενεργειακή κρίση Ευρώπη. Εάν το κάνει, ένας νέος γύρος κυρώσεων θα έρθει από τη Δύση και ο οικονομικός πόλεμος θα έχει συνέχεια.

Είναι μια κατάσταση που θα παρακολουθεί σίγουρα στενά και η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, η Κίνα, όπως και άλλα απολυταρχικά καθεστώτα που από κοινού ελέγχουν το 50% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων αξίας 20 τρισ. δολαρίων.

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια δύναμη θα τραβήξει το σχοινί και ποια θα κάνει πίσω. Αυτό που όμως μάλλον είναι αναπόφευκτο να συμβεί, είναι πως ύστερα από δύο δεκαετίες ολοένα και στενότερων οικονομικών δεσμών η αποσύνδεση αρχίζει. 

 Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr