Skip to main content

Like στα νιάτα

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Κανείς δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι δεν καταλαβαίνει τους νέους και δεν συμμερίζεται τις αγωνίες τους. Αν μη τι άλλο, γιατί αν δεν καταλαβαίνεις τη νέα γενιά, είναι μια ομολογία γήρατος. Ποιος θέλει να είναι γέρος σε δυτικές κοινωνίες, όπου η νεότητα λατρεύεται ωσάν θεότητα; Εδώ, όμως, υπάρχει ένα παράδοξο. Ενώ το σφρίγος της νιότης αποθεώνεται, λόγω δημογραφικής αλλαγής αλλού εστιάζει συνήθως η πολιτική. 

Ώσπου, ανακαλύπτει εκ νέου αυτήν την ομάδα ψηφοφόρων, που μπορεί να μην κερδίζει από μόνη της εκλογές, αλλά επηρεάζει το σχήμα της επόμενης κυβέρνησης. Ιδίως σε πανδημικά χρόνια. Η τελευταία δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (ECFR) αποκαλύπτει ένα βαθύ ρήγμα γενεών. Εκείνοι που δηλώνουν θύματα της κρίσης δεν είναι οι ηλικιωμένοι, αλλά οι νέοι, ένας μεγάλος αριθμός των οποίων νιώθει ότι το μέλλον του θυσιάστηκε για να προστατευθούν οι γονείς του και οι παππούδες του. Σύμφωνα με τη «Le Monde», η Covid-19 διαβρώνει έτσι την εμπιστοσύνη των νέων Ευρωπαίων στο πολιτικό σύστημα κι αυτό μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη δημοκρατία. Βραχυπρόθεσμα και για τα πολιτικά δώματα. 

Στην Ιαπωνία, αυτός που θεωρείται επικρατέστερος για την πρωθυπουργία, κι ας μην έχει ο ίδιος ανακοινώσει ακόμα ότι θα διεκδικήσει του κυβερνώντος κόμματος την προεδρία, έχει μεγάλη απήχηση ειδικά στη νέα γενιά.

Στη Γερμανία, όπου οι συντάξεις αποτελούν ένα από τα πιο καυτά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας, τα κόμματα κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία, αν και η δουλειά για την κινητοποίηση της νέας γενιάς γίνεται από ΥouTubers και Ιnstagramers. 

Αν και οι εκλογές του 2024 είναι ακόμη μακριά στη Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον «μπλερίζει» και τους νέους με προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων προσεγγίζει.

Η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ήταν ο ορισμός της προεκλογικής, με αιχμή τους νέους, δηλαδή ένα πολιτικό ακροατήριο στο οποίο το κυβερνών κόμμα εμφανίζει δημοσκοπική υστέρηση. Ο πρωθυπουργός μοίρασε χρήμα, που υπάρχει ή θα υπάρξει, και Gigabytes. 

Νέες και νέοι ήταν στην πρώτη σειρά στο Βελλίδειο, «γιατί ακριβώς είστε προτεραιότητα για την πατρίδα… Είστε η γενιά που δοκιμάστηκε πολύ… Και με το άγχος ότι θα ζήσετε μια ζωή χειρότερη από αυτή των γονιών σας… Ε, λοιπόν, η πορεία αυτή αντιστρέφεται».

Το «πρώτο ένσημο» από το νέο έτος έρχεται.