Λίγες ημέρες μετά την πρεμιέρα της, η νέα κινηματογραφική μεταφορά της «Οδύσσειας» από τον Κρίστοφερ Νόλαν βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης κριτικής, με το βρετανικό περιοδικό The Economist να τη χαρακτηρίζει «πολύ ανόητη προσαρμογή» του ομηρικού έπους.
Σε άρθρο με τίτλο «A very silly adaptation of “The Odyssey”», το οποίο δημοσιεύθηκε στις 15 Ιουλίου, το περιοδικό υποστηρίζει ότι η ταινία αποτελεί περισσότερο αντανάκλαση της σημερινής δυτικής κοινωνίας παρά της αρχαίας Ελλάδας. Το Economist σημειώνει ότι η ταινία προκάλεσε αντιπαραθέσεις ακόμη και πριν από την κυκλοφορία της. Όπως αναφέρει, αντικείμενο συζήτησης έγιναν μεταξύ άλλων η επιλογή της ηθοποιού που υποδύεται την Ωραία Ελένη, τα κοστούμια, η αισθητική της πανοπλίας των πολεμιστών, αλλά και ο σύγχρονος τρόπος ομιλίας των χαρακτήρων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Τηλέμαχο που αποκαλεί τον Οδυσσέα «Dad».

Η κριτική υποστηρίζει ότι ο Νόλαν μεταμορφώνει τον Οδυσσέα από έναν σύνθετο και ατελή ήρωα της αρχαιότητας σε έναν σύγχρονο, ηθικά εξιδανικευμένο πρωταγωνιστή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αδυναμίες του ήρωα αποδίδονται είτε σε χρήση ουσιών είτε σε στοιχεία που παραπέμπουν σε μετατραυματικό στρες, αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα του όπως παρουσιάζεται στο ομηρικό έπος.

«Όσο λιγότερα ειπωθούν για τον Κύκλωπα, τόσο το καλύτερο»
Το Economist ασκεί έντονη κριτική και στην εικαστική προσέγγιση της ταινίας, υποστηρίζοντας ότι οι στρατιώτες θυμίζουν περισσότερο χαρακτήρες από παιχνίδια φαντασίας παρά αρχαίους πολεμιστές, ενώ τα ανάκτορα μοιάζουν περισσότερο με πολυτελή ξενοδοχεία παρά με μυκηναϊκά βασίλεια. Ανάλογη είναι η κριτική και για τις σκηνές με την Καλυψώ, όπου, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η εξορία του Οδυσσέα αποδίδεται περισσότερο ως ειδυλλιακές διακοπές παρά ως μακρόχρονη δοκιμασία. Το άρθρο κλείνει με την αιχμηρή παρατήρηση ότι «όσο λιγότερα ειπωθούν για τον Κύκλωπα, τόσο το καλύτερο».

«Καθρέφτης» της σημερινής Δύσης
Καταλήγοντας, το Economist υποστηρίζει ότι κάθε κινηματογραφική μεταφορά ενός αρχαίου έργου αντανακλά αναπόφευκτα την εποχή στην οποία δημιουργείται.
Στην περίπτωση της «Οδύσσειας» του Κρίστοφερ Νόλαν, το περιοδικό εκτιμά ότι η ταινία εγκλωβίζεται στις σύγχρονες πολιτισμικές και ιδεολογικές συζητήσεις, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται από το πνεύμα του ομηρικού έργου και να λειτουργεί περισσότερο ως «καθρέφτης» της σημερινής Δύσης παρά ως πιστή μεταφορά του αρχαίου έπους.
Πηγή: Economist
Επιμέλεια: Γιώργος Κουλουβάρης
[email protected]
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












