Skip to main content

Ο Γοργίας στην εποχή της αφασίας

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Έχει ένα ωραίο κομμάτι στον Γοργία, που μου το θύμισε ο αναγνώστης Χ.Μ., το οποίο φωτίζει πάλι την ουσία, στην εποχή της αφασίας, με όλη αυτή τη διεθνή πολιτική ακαταστασία.

Λέει, λοιπόν, ο Σωκράτης:

«Καθώς υπάρχουν δυο πράγματα, ονομάζω δυο τέχνες· τη μια, τη σχετική με την ψυχή, την αποκαλώ πολιτική, την άλλη ωστόσο, τη σχετική με το σώμα, δεν μπορώ να την αποκαλέσω με ένα όνομα, αλλά, παρότι η επιστήμη που ασχολείται με τη θεραπεία του σώματος είναι μία, αναφέρω δυο μέρη αυτής, τη γυμναστική και την ιατρική· της πολιτικής, όμως, μέρος αντίστοιχο της γυμναστικής θεωρώ τη νομοθετική, ενώ το αντίστοιχο της ιατρικής τη δικαιοσύνη. Επικοινωνούν, λοιπόν, μεταξύ τους… διαφέρουν, όμως, σε κάτι.

Αν και είναι τέσσερις και λειτουργούν πάντοτε με στόχο το άριστο, οι μεν για το σώμα, οι δε για την ψυχή, η κολακευτική, επειδή το αισθάνθηκε -δεν λέω ότι το γνωρίζει, αλλά το φαντάστηκε-, αφού διαίρεσε τον εαυτό της σε τέσσερα μέρη και υποδύθηκε το καθένα από αυτά, προσποιείται ότι είναι αυτό το οποίο υποδύθηκε, και δεν φροντίζει καθόλου για το άριστο, αλλά με την ευχαρίστηση που παρέχει διαρκώς κυνηγά τους ανόητους και τους εξαπατά, ώστε να φαίνεται ότι είναι περισσότερο σπουδαία.

Τη μορφή, λοιπόν, της ιατρικής υποδύθηκε η μαγειρική και προσποιείται ότι γνωρίζει τις καλύτερες τροφές για το σώμα, ώστε, αν χρειαστεί, να διαγωνίζονται ενώπιον παιδιών ο μάγειρας και ο γιατρός ή ενώπιον αντρών τόσο ανόητων όπως τα παιδιά ποιος από τους δυο, ο γιατρός ή ο μάγειρας, γνωρίζει καλύτερα τις ωφέλιμες και τις βλαβερές τροφές, τότε ο γιατρός θα πέθαινε από την πείνα.

Αυτό το ονομάζω κολακεία και το θεωρώ άσχημο πράγμα, Πώλε, -διότι αυτό το λέω σε σένα- επειδή επιδιώκει το ευχάριστο χωρίς το άριστο. Υποστηρίζω ότι αυτή δεν είναι τέχνη, αλλά εμπειρία, επειδή δεν μπορεί να δώσει καμία εξήγηση για κανένα απ’ όσα προσφέρει, και αδυνατεί να πει ποια είναι η φυσική ιδιότητά τους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναφέρει την αιτία του καθενός».

Ποιος ακούει, όμως, τους φιλοσόφους σε έναν πλανήτη που η Κιμ Καρντάσιαν είναι η Νο 1 celebrity; People are crazy and times are strange…