Skip to main content

Ναμίμπια: Εφαλτήριο για VLCCs και Suezmaxes

Οι εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα πετρελαίου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μεγάλων πετρελαϊκών ομίλων

Θετικά είναι τα νέα που φτάνουν στην αγορά δεξαμενόπλοιων από τη δυτική ακτή της Αφρικής.

Μπορεί ο στόχος για την απανθρακοποίηση να υπάρχει, αλλά όσο δεν υφίστανται ξεκάθαρες, ασφαλείς λύσεις και υποδομές για νέα, με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα καύσιμα, τόσο οι επενδύσεις στο πετρέλαιο συνεχίζονται. Στην περίπτωση αυτή, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πετρελαϊκών ομίλων είναι η Ναμίμπια.

Σύμφωνα με ανάλυση του Poten & Partners, αν οι υπάρχουσες μετρήσεις, αλλά και οι εκτιμήσεις για επιπλέον ποσότητες που έχουν γίνει επαληθευτούν, τότε τα μεγάλα δεξαμενόπλοια τύπου Suezmax αλλά και τα σούπερ τάνκερ, τα VLCCs, θα επωφεληθούν.

«Οι μελλοντικές επιπτώσεις στην αγορά δεξαμενόπλοιων από τις εξελίξεις στην εξερεύνηση πετρελαίου στη Ναμίμπια είναι ενθαρρυντικές. Δεν υπάρχει εγχώρια ικανότητα διύλισης στη Ναμίμπια, οπότε όλη η παραγωγή αργού πετρελαίου θα εξάγεται. Σε κάποιο βαθμό, η νέα παραγωγή από τη Ναμίμπια μπορεί να αντικαταστήσει τη μείωση στη Νιγηρία και την επιβράδυνση στην Αγκόλα» επισημαίνει η Poten, ενώ προσθέτει:

«Οι εξαγωγές της Δυτικής Αφρικής έχουν παραμείνει κάπως στάσιμες τα τελευταία χρόνια. Η προσθήκη αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων βαρελιών ημερησίως μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας θα μπορούσε να καταστήσει τον τομέα αυτό και πάλι αναπτυσσόμενο. Κάποιο από αυτό το νέο πετρέλαιο μπορεί να παραμείνει στη λεκάνη του Ατλαντικού, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της μελλοντικής αύξησης της ζήτησης πετρελαίου θα επικεντρωθεί στην Ασία, οπότε οι εξαγωγές της Ναμίμπια θα δημιουργήσουν άφθονη ζήτηση σε τόνους-μίλια.

Με βάση την πρόσφατη εμπειρία, οι περισσότερες εξαγωγές αργού πετρελαίου από τη Δυτική Αφρική θα ωφελήσουν κυρίως τα VLCCs και τα Suezmaxes. Χωρίς περιορισμούς φόρτωσης στη Ναμίμπια, τα VLCCs θα είναι πιθανότατα οι κύριοι ωφελημένοι».

Η χώρα

Η Ναμίμπια είναι μια χώρα στη δυτική ακτή της Νότιας Αφρικής, σφηνωμένη ανάμεσα στην Αγκόλα και τη Νότια Αφρική. Είναι μια μεγάλη χώρα από γεωγραφικής άποψης (λίγο μικρότερη από τη Βενεζουέλα και το Πακιστάν), αλλά μικρή από άποψης πληθυσμού. Ο πληθυσμός της Ναμίμπια εκτιμάται ότι είναι περίπου 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι, γεγονός που την καθιστά τη δεύτερη λιγότερο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο (μετά τη Μογγολία).

Προς το τέλος αυτής της δεκαετίας, η Ναμίμπια πιθανότατα θα καταστεί ένας σημαντικός παραγωγός και εξαγωγέας πετρελαίου, παρέχοντας σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης για τα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου, σημειώνουν οι αναλυτές και προσθέτουν:

«Ορισμένοι αναλυτές συγκρίνουν το δυναμικό ανάπτυξης της Ναμίμπια με αυτό της Γουιάνα, μιας από τις μηχανές ανάπτυξης εκτός ΟΠΕΚ τα τελευταία χρόνια, η οποία σήμερα παράγει και εξάγει πάνω από 600.000 βαρέλια ημερησίως, κυρίως στην Ευρώπη και την Ασία.

Οι παραλληλισμοί είναι δύσκολο να μη γίνουν αντιληπτοί. Και στις δύο χώρες, μεγάλες (δυτικές) πετρελαϊκές εταιρείες κάνουν σημαντικές ανακαλύψεις σε προοπτικές βαθιών υδάτων.

Η παραγωγή θα προέρχεται πιθανότατα από μια σειρά FPSO που θα μπορούν να μεταφέρουν το πετρέλαιό τους απευθείας σε Suezmaxes ή VLCCs».

Σύμφωνα με ανάλυση της Wood Mackenzie, το ισχύον σύστημα φόρων/δικαιωμάτων της Ναμίμπια είναι παρόμοιο με αυτό της Γουιάνα, με δυνατότητα ελκυστικών αποδόσεων ακόμη και σε χαμηλές τιμές πετρελαίου, ενώ η κυβέρνηση θα λάβει μεγαλύτερο μερίδιο με τη μορφή φόρων και επιμερισμού κερδών καθώς οι τιμές του πετρελαίου θα αυξάνονται.

Τέσσερα γεωτρύπανα ανιχνεύουν στα ύδατα της περιοχής

Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), οι ήπειροι που σήμερα γνωρίζουμε ως Αφρική, Νότια Αμερική, Βόρεια Αμερική και Ευρώπη ήταν όλες συνεχόμενες πριν από περίπου 300-200 εκατομμύρια χρόνια (από τα τέλη του Παλαιοζωικού αιώνα έως τα πολύ τέλη του Τριαδικού).

Ο Νότιος Ατλαντικός Ωκεανός άνοιξε πριν από περίπου 140 εκατομμύρια χρόνια, καθώς η Αφρική διαχωρίστηκε από τη Νότια Αμερική. Περίπου το 70% του παγκόσμιου πετρελαίου σχηματίστηκε κατά τη Μεσοζωική εποχή, μεταξύ 252 και 66 εκατομμυρίων ετών πριν, η ανατολική ακτή της Νότιας Αμερικής (συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας και της Γουιάνα) και η δυτική ακτή της Αφρικής (όπως η Νιγηρία, η Αγκόλα και η Ναμίμπια) έχουν παρόμοια γεωλογία και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι και στις δύο περιοχές έχουν βρεθεί σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου.

«Το πόσο πετρέλαιο μπορεί να ανακαλυφθεί και να είναι εμπορικά βιώσιμο στη Ναμίμπια είναι άγνωστο προς το παρόν. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν τέσσερα γεωτρύπανα στα ύδατα της Ναμίμπια και η άποψη που επικρατεί φαίνεται να είναι ότι, όσον αφορά την εξερεύνηση, οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν μόλις ξύσει την επιφάνεια του δυναμικού υδρογονανθράκων στη χώρα», επισημαίνεται από την Poten, ενώ τονίζεται: «Με βάση τις τρέχουσες ανακαλύψεις και μόνο, η Ναμίμπια θα μπορούσε να παράγει 500.000 b/d εντός μιας δεκαετίας και πάνω από 1 Mb/d σε μακροπρόθεσμη βάση. Δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη πολλά για την ποιότητα του πετρελαίου στα ανοικτά της Ναμίμπια, αλλά με βάση τα κοντινά κοιτάσματα στη Δυτική Αφρική και παρόμοιες γεωλογίες στη Βραζιλία και τη Γουιάνα, η προσδοκία είναι ότι το αργό πετρέλαιο θα είναι μάλλον καλό (<0,6% θείο)».

Σημαντικές ανακαλύψεις από μεγάλες πετρελαϊκές

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η Ναμίμπια είναι πολιτικά σταθερή, διαθέτει επαγγελματική γραφειοκρατία και καλές υποδομές. Η οικονομία της Ναμίμπια παραδοσιακά στηρίζεται σε δύο κύριους τομείς: την εξόρυξη (με σημαντικότερους το ουράνιο και τα διαμάντια) και τον τουρισμό.

Ωστόσο, στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, σημειώνει η Poten, οι υδρογονάνθρακες (κυρίως το πετρέλαιο, αλλά υπάρχει σημαντικό δυναμικό και για το φυσικό αέριο) θα αποτελέσουν επίσης σημαντικό οικονομικό μοχλό για τη Ναμίμπια.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η TotalEnergies, η Shell και πιο πρόσφατα η πορτογαλική Galp Energia, έχουν κάνει σημαντικές ανακαλύψεις σε βαθιά νερά στα ανοικτά της Ναμίμπια.

Άλλες μεγάλες εταιρείες, όπως η ExxonMobil και η Chevron, ελέγχουν επίσης εκτάσεις στην περιοχή.