Skip to main content

Ναυτιλία: «Πρωταθλήτρια» βγήκε η σημαία Λιβερίας

Alexandros Michailidis / SOOC

Στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των Lloyd’s List σε όρους gt υποχώρησε ο Παναμάς

Αλλαγές στην κορυφή των μεγαλύτερων νηολογίων είχαμε το 2023. Η σημαία Λιβερίας για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια πέτυχε να προσπεράσει το νηολόγιο του Παναμά σε όρους gt και να αναρριχηθεί στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Με την αντίστροφη μέτρηση για την ανακήρυξη από τους Lloyd’s List των 100 προσωπικοτήτων με τη μεγαλύτερη επίδραση στη ναυτιλιακή βιομηχανία το 2023 να έχει ξεκινήσει, η αγγλική ναυτιλιακή επιθεώρηση έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία που διαθέτει για τα 10 μεγαλύτερα νηολόγια.

Εκτός από τη μεγάλη αλλαγή στην κορυφή, σε όρους gt, η Ελλάδα παραμένει στη λίστα με τα μεγαλύτερα νηολόγια στον κόσμο και βρίσκεται στην ένατη θέση. Ωστόσο, βρίσκεται σταθερά τα τελευταία χρόνια στη δεύτερη θέση στα ευρωπαϊκά νηολόγια, πίσω από αυτό της Μάλτας.

Η Ελλάδα φιλοδοξεί να ενδυναμώσει τη θέση της τα επόμενα χρόνια μέσω μιας σειράς πολιτικών που θέλει να αναπτύξει, από το e-νηολόγιο μέχρι και την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας και την προσέλκυση περισσότερων νέων Ελλήνων και Ελληνίδων στο ναυτικό επάγγελμα.

Ακόμα ένα χαρακτηριστικό της κατάταξης είναι ότι τα τρία έθνη με τον μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο, η Ελλάδα, η Κίνα και η Ιαπωνία, βρίσκονται μεν στην πρώτη δεκάδα, αλλά σε θέσεις από τη μέση και κάτω. Ειδικότερα, η κινεζική σημαία είναι στην έκτη θέση, η Ελλάδα στην ένατη και η Ιαπωνία στη 10η.

Η σειρά των μεγαλύτερων νηολογίων είναι: Λιβερία, Παναμάς, Marshall Islands, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Μάλτα, Κίνα, Μπαχάμες, Ελλάδα και Ιαπωνία.

Λιβερία

Εντυπωσιακή αύξηση ύψους 10% στην εγγεγραμμένη ολική χωρητικότητα κατέγραψε σε σύγκριση με το 2022 το νηολόγιο Λιβερίας κατακτώντας την πρώτη θέση, με 258,2 εκατ. gt, εκθρονίζοντας τον Παναμά έπειτα από 20 χρόνια.

Το νέο στέμμα της Λιβερίας δεν αποτελεί έκπληξη και δεν είναι σύμπτωση, αλλά μάλλον το αποτέλεσμα ενός επιθετικού 10ετούς σχεδίου για την επίτευξη της κορυφής, σημειώνουν οι Lloyd’s.

Το νηολόγιο διατήρησε τη θέση του στη Λευκή Λίστα του Μνημονίου Συνεννόησης των Παρισίων για 21η συνεχή χρονιά, αλλά έπεσε από τη 16η θέση στην 25η, με 156 κρατήσεις σε σύνολο 4.569 ελέγχων μεταξύ 2020-2022.

Επιπλέον, κέρδισε και πάλι τη θέση του στο σύστημα Qualship21 από την ακτοφυλακή των ΗΠΑ για την περίοδο 2023-2024.

Νηολόγιο Παναμά

Δεν ήταν μια εύκολη χρονιά για τη Ναυτιλιακή Αρχή του Παναμά, την οποία προσπέρασε η Λιβερία, χάνοντας την πρώτη θέση έπειτα από 20 χρόνια, παρά το γεγονός ότι κατέγραψε αύξηση 2,6% από το 2022 σε 252,3 εκατ. κόρους.

Ωστόσο, τα προβλήματα του Παναμά δεν τελείωσαν εκεί. Έπεσε στη δεύτερη βαθμίδα του γκρίζου καταλόγου του Μνημονίου των Παρισίων, καθιστώντας το μόνο νηολόγιο μεταξύ των 10 κορυφαίων εκτός του λευκού καταλόγου, του Paris MOU, επισημαίνουν οι Lloyd’s.

Το νηολόγιο δήλωσε ότι η πτώση του στην κατάταξη του Paris MoU οφείλεται εν μέρει στην αλλαγή των εμπορικών προτύπων, καθώς τα παλαιότερα πλοία που δραστηριοποιούνται στη Μαύρη Θάλασσα επισκέπτονται πλέον συχνότερα την Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Έχει δεσμευτεί να καθαρίσει τον στόλο του από πλοία με ιστορικό κρατήσεων.

Από την άλλη πλευρά κατάφερε να ενταχθεί στο Qualship 21 της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, το οποίο προορίζεται για σημαίες με τριετή κυλιόμενο ποσοστό κράτησης κάτω του 1%.

Νήσοι Μάρσαλ

Το νηολόγιο των Νήσων Μάρσαλ βρίσκεται σταθερά στην τρίτη θέση της παγκόσμιας λίστας και καταγράφει αύξηση σε ποσοστό κατά 1,6%, στα 189 εκατ. gt από την ίδια περίοδο το 2022.

Παραμένει πολύ μπροστά από το τέταρτο Χονγκ Κονγκ και πολύ πίσω από τον δεύτερο Παναμά, με περίπου 60 εκατ. gt απόσταση και από τα δύο.

Ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης έχει επιβραδυνθεί από το 4,2% που καταγράφηκε τον Νοέμβριο του 2022, οι Νήσοι Μάρσαλ θα πρέπει να περάσουν το ορόσημο των 200 εκατ. gt αν διατηρήσουν τον τρέχοντα ρυθμό τους.

Το νηολόγιο διατήρησε τη θέση του τόσο στο πρόγραμμα Qualship21 της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ όσο και στον κορυφαίο Λευκό Κατάλογο τόσο του Μνημονίου του Τόκιο όσο και του Παρισιού.

Ωστόσο, 145 κρατήσεις σε 4.703 επιθεωρήσεις το έστειλαν ελαφρώς προς τα κάτω στη λίστα του Μνημονίου των Παρισίων, από τη 15η στη 18η θέση.

Πώς θα ενδυναμωθεί η θέση της Ελλάδας

Η Ελλάδα παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα νηολόγια του κόσμου, αλλά τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι πάντα ευχάριστα τα τελευταία χρόνια, καθώς το νηολόγιο παρουσιάζει συνεχείς απώλειες στη χωρητικότητά του.

Όπως σημειώνουν οι Lloyd’s, έχει την υποστήριξη ορισμένων από τους μεγαλύτερους πλοιοκτήτες της χώρας. Μόνο ο όμιλος Αγγελικούση αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τέταρτο των ποντοπόρων πλοίων υπό ελληνική σημαία και περίπου το ένα τρίτο της χωρητικότητας φορτίου.

Ορισμένα από τα παλαιά γραφειοκρατικά προβλήματα του νηολογίου έχουν επιλυθεί, αλλά η σημαντικότερη πρόκληση παραμένει η έλλειψη κατάλληλα εκπαιδευμένων και εξειδικευμένων αξιωματικών, γεγονός που αντανακλά τις δυσκολίες προσέλκυσης επαρκούς αριθμού νέων Ελλήνων για ναυτική καριέρα.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία του θέματος, ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, έχει ήδη ανακηρύξει το 2024 «έτος ναυτικής εκπαίδευσης». «Χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους στο ναυτικό  επάγγελμα, για να διατηρήσουμε την ελληνική σημαία, αλλά και για να έχουμε αξιόπιστο προσωπικό στα πλοία μας», δήλωσε.

Η ανασυγκρότηση του στόλου υπό ελληνική σημαία, τόσο μέσω της προσέγγισης των μαθητών σε όλη τη χώρα όσο και μέσω του εκσυγχρονισμού του ελληνικού συστήματος ναυτικής εκπαίδευσης, αποτελεί επίσης προτεραιότητα για την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.