Skip to main content

“Antonis I Angelicoussis”: Πιστοποιήθηκε από το Green Award Foundation το πρώτο τάνκερ που κινείται με διπλό καύσιμο LNG

Τα τελευταία χρόνια τρία πετρελαιοφόρα που διαχειρίζεται η Maran Tankers πιστοποιήθηκαν από το Green Award, καθώς και τέσσερα LNG carriers που διαχειρίζεται η αδελφή εταιρεία Maran Gas Maritime.

Το super tanker της Maran Tankers “Antonis I Angelicoussis” είναι το πρώτο από τα τάνκερ που κινείται με διπλό καύσιμο LNG και πιστοποιήθηκε από το Green Award Foundation. Το πλοίο, το οποίο φέρει την ελληνική σημαία, είναι το πρώτο VLCC διπλού καυσίμου LNG που εντάσσεται στο πρόγραμμα Green Award. Η πιστοποίηση περιλαμβάνει το Green Award για τα αέρια του θερμοκηπίου CO2 (επίπεδο 1) και CH4. Το δεξαμενόπλοιο, μήκους 330 μέτρων και πλάτους 60 μέτρων, με DWT 320.916 τόνων, χαράζει πορεία στον τομέα του προς την ενεργειακή μετάβαση.

Το «Αντώνης Ι. Αγγελικούσης» διαχειρίζεται η Maran Tankers Management, ο βραχίονας των τάνκερς του ομίλου Αγγελικούση (που διαχειρίζεται πάνω από 140 πλοία). Ο Όμιλος Αγγελικούση συμμετέχει στο πρόγραμμα Green Award για πάνω από 27 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια τρία πετρελαιοφόρα που διαχειρίζεται η Maran Tankers πιστοποιήθηκαν από το Green Award, καθώς και τέσσερα LNG carriers που διαχειρίζεται η αδελφή εταιρεία Maran Gas Maritime.

Το πλοίο

Νωρίτερα φέτος παραδόθηκε στη Maran Tankers Management το “Antonis I. Angelicoussis”, ενώ τους τελευταίους μήνες ακολούθησαν τα αδελφά πλοία “Maria A. Angelicoussis”, “Maran Danae” και “Maran Dione”. Και τα τέσσερα πλοία διπλού καυσίμου LNG, που κατασκευάστηκαν από τη Samsung Heavy Industries στη Νότια Κορέα, αποτελούν μέρος του προγράμματος επέκτασης του στόλου της Maran Tanker, το οποίο περιλαμβάνει επίσης οκτώ νεότευκτα δεξαμενόπλοια LNG διπλού καυσίμου Suezmax υπό παραγγελία. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα τέσσερα VLCC είναι τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον πλοία με τις χαμηλότερες εκπομπές ρύπων στον κόσμο σήμερα.

Το Ίδρυμα Green Award αναγνώρισε τη δυνατότητα του LNG να επιφέρει άμεση μείωση των εκπομπών σε σχέση με το συμβατικό μαζούτ, με τη δυνατότητα εξέλιξης προς καθαρές μηδενικές εκπομπές μέσω της χρήσης βιολογικού ή συνθετικού LNG. Για το λόγο αυτό, εισήγαγε το 2022 ειδικές ετικέτες αερίων του θερμοκηπίου για να ενισχυθεί η προσέγγιση του Green Award προς την απεξάρτηση από τον άνθρακα και τη μείωση των εκπομπών στο πλαίσιο της αποστολής του να αναγνωρίζει πλοία που αναλαμβάνουν ρόλους πρωτοπόρων.

Τα πιστοποιημένα με το Green Award πλοία μπορούν να επωφεληθούν από τα κίνητρα που απονέμονται από λιμάνια, παρόχους υπηρεσιών και προμηθευτές. Για τα πετρελαιοφόρα, 37 λιμάνια παρέχουν εκπτώσεις στα λιμενικά τέλη, που κυμαίνονται από 3% έως 15%. Συνολικά, το θαλάσσιο πρόγραμμα Green Award υποστηρίζεται από περισσότερους από 180 παρόχους κινήτρων παγκοσμίως.