Skip to main content

Σηκώνει το «γάντι» η Danaos και διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Eagle Bulk

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ της Danaos και της διοίκησης της Eagle Bulk.

Διαψεύδει τους ισχυρισμούς της διοίκησης της Eagle Bulk, ότι είχε καταθέσει προσφορά στο fund της Oaktree Capital για να αποκτήσει το 28% των μετοχών της Eagle, η Danaos corp συμφερόντων δρ. Ιωάννη Κούστα.

Συνέχεια στην κόντρα που έχει ξεσπάσει με την διοίκηση της Eagle Bulk δίνει η Danaos. Η εταιρεία η οποία είχε αγοράσει το 11,3% των μετοχών της Eagle, είδε μέσα σε λίγες μέρες την διοίκηση της εταιρείας να δαπανά ένα μεγάλο ποσό για να αγοράσει το 28% των μετοχών που είχε στη διάθεσή της η Oaktree, και μετά να τις αποσύρει.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το μερίδιο της Danaos να ανέβει στο 16,7%, ενώ παράλληλα η διοίκηση της Eagle αποφάσιζε να αλλάξει το καταστατικό της και να εισάγει πρόβλεψη για ¨poison pill” βάζοντας όριο συγκέντρωσης μετοχών στο 15%.

Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε «χτύπημα κάτω από τη μέση» από πλευράς Danaos, η οποία με επιστολή της προς την διοίκηση της Eagle, έθεσε δύσκολα ερωτήματα, ειδικά σε ότι αφορά την χρησιμοποίηση κεφαλαίων της Eagle για την εξαγορά της συμμετοχής της Oaktree και το κατά πόσο είναι υπέρ των συμφερόντων των μετόχων της Eagle.

Σε απάντησή της η Eagle είχε υποστηρίξει ότι και η Danaos είχε καταθέσει πρόταση για την εξαγορά της Oaktree, δικαιολογώντας με αυτό τον τρόπο το αυξημένο τίμημα. Ωστόσο η Danaos επανήλθε διαψεύδοντας κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς.

Ειδικότερα η εταιρεία συμφερόντων δρ. Ιωάννη Κούστα επισημαίνει:  «Η Danaos είναι ένας από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους ιδιοκτήτες σύγχρονων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μεγάλου μεγέθους, ναυλώνοντας τον στόλο της σε πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τακτικών γραμμών στον κόσμο, και δραστηριοποιείται στον τομέα της ναυτιλίας για πάνω από 50 χρόνια. Η Danaos επένδυσε αρχικά στις μετοχές της Eagle λόγω της πεποίθησής της ότι:

(i) οι μετοχές είναι υποτιμημένες

(ii) το Διοικητικό Συμβούλιο της εταρείας είχε ισχυρό ιστορικό στην εταιρική διακυβέρνηση και

(iii) η Danaos θα ήταν σε θέση να συνεργαστεί εποικοδομητικά με το διοικητικό συμβούλιο για τον προσδιορισμό ισορροπημένων, καλά μελετημένων και αποτελεσματικών μεθόδων για την ενίσχυση της αξίας των μετόχων για λογαριασμό όλων των μετόχων.

«Ως εκ τούτου», αναφέρει η εταιρεία: «η Danaos αιφνιδιάστηκε και απογοητεύτηκε βαθύτατα από την αμφισβητούμενη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να επαναγοράσει το σύνολο του 28% του μεριδίου της Oaktree Capital με premium σχεδόν 35% σε σχέση με τη μέση τιμή της μετοχής της εταιρείας τις τελευταίες 45 ημέρες και την απόφασή της επίσης να υιοθετήσει ένα «poison pill” χωρίς να ζητήσει προηγούμενη έγκριση των μετόχων».

Η Danaos είναι επίσης απογοητευμένη από την απάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου στις σοβαρές ανησυχίες που εξέφρασε δημοσίως η Danaos σχετικά με την εξαγορά της Oaktree, και συγκεκριμένα από την προσπάθεια του Διοικητικού Συμβουλίου να δικαιολογήσει το σημαντικό premium που καταβλήθηκε στην Oaktree με το σκεπτικό ότι αντιπροσώπευε χαμηλότερη προσφορά από μια προηγούμενη προσφορά που ισχυρίζεται το Διοικητικό Συμβούλιο ότι είχε γίνει από την Danaos για τις μετοχές της Oaktree. Η Danaos διαψεύδει κατηγορηματικά  τον ισχυρισμό του Διοικητικού Συμβουλίου ότι υπέβαλε πραγματική προσφορά στην Oaktree σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη τιμή και, κατά συνέπεια, διαψεύδει επίσης ότι γνωστοποίησε στην διοίκηση της Eagle ότι το είχε πράξει σε τιμή γύρω από την καθαρή αξία ενεργητικού της εταιρείας».