Skip to main content

Ελληνική ναυτιλία: Μονόδρομος να ηγούμαστε των εξελίξεων

Paterakis Photo / Paterakis Dionisios

«Τα μεγάλα διλήμματα» του κλάδου βρέθηκαν στο επίκεντρο του 7ου Ναυτιλιακού Συνεδρίου της «Ν»

Οι σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ναυτιλιακός κλάδος εν μέσω ρωσο-ουκρανικού πολέμου και ενεργειακής κρίσης βρέθηκαν στο επίκεντρο του 7ου Ναυτιλιακού Συνεδρίου της «Ναυτεμπορικής» με τίτλο «Τα μεγάλα διλήμματα», που πραγματοποιήθηκε στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 600 συνέδρους, οι οποίοι εκπροσώπησαν σε ανώτατο επίπεδο την πολιτειακή, ναυτιλιακή και ακαδημαϊκή κοινότητα. Η απανθρακοποίηση και η ψηφιοποίηση της ναυτιλίας, η βιώσιμη ανάπτυξη και η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης ήταν στο επίκεντρο διαλόγου μεταξύ σημαντικών ναυτιλιακών στελεχών του κλάδου. Bιώσιμες λύσεις Κηρύσσοντας τις εργασίες του συνεδρίου, η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, είπε ότι η ναυτιλία των Ελλήνων βρίσκει λύσεις, επικεντρωμένη στον σεβασμό προς τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την κοινωνία των εθνών.

Πρόσθεσε ότι στις αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων ετών η ναυτιλία αναδείχθηκε η ακλόνητη σταθερά στην ομαλή λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας και του εμπορίου, αναφέροντας ότι, πιστή στις αξίες του υγιούς ανταγωνισμού, προσέφερε βιώσιμες λύσεις χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Αναφερόμενη στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, τόνισε ότι στην εποχή της τεχνολογικής επανάστασης, εάν δεν διαχειριστούμε σωστά την τεχνητή νοημοσύνη και τις μηχανές, αυτές θα εναντιωθούν απέναντι στον ίδιο τους τον δημιουργό… τον άνθρωπο. Η πρόεδρος της ΕΕΕ επεσήμανε ότι είναι καθοριστικής σημασίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο να αντιληφθούν κατ’ αρχάς η κοινωνία αλλά και τα κέντρα λήψης αποφάσεων τη σημαντικότητα του έργου της ναυτιλίας, όπως και τα δεδομένα του κλάδου ανά εποχή.

Πρόσθεσε ότι, σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕΕ ως αξιόπιστος, παγκοσμίου κύρους συνομιλητής σε όλα τα fora, εργάζεται ώστε να αναδεικνύει προς κάθε κατεύθυνση τη στρατηγική διάσταση των υπηρεσιών που προσφέρει η ναυτιλία. «Όλοι εμείς εδώ, η ναυτιλία των Ελλήνων, έχουμε μονόδρομο και αυτοσκοπό να βρίσκουμε λύσεις, να ηγούμαστε των εξελίξεων, να ενώνουμε τον κόσμο» τόνισε.

Aναβαθμισμένες υποδομές

Ο πρόεδρος της ΟΛΠ Α.Ε., Υu Zenggang, σημείωσε ότι αναμφισβήτητα η Ελλάδα αποτελεί διαχρονικά μια μεγάλη ναυτιλιακή δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο, με το λιμάνι του Πειραιά, ως αποτέλεσμα των υψηλών επενδύσεων για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του, να μπορεί να ανταποκρίνεται σήμερα πιο αποτελεσματικά από ποτέ στις αυξημένες αυτές απαιτήσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Τόνισε επίσης ότι το λιμάνι του Πειραιά είναι το πέμπτο μεγαλύτερο λιμάνι μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη, το πρώτο στη μεταφορά επιβατών και το τρίτο λιμάνι βάσης – homeport για την κρουαζιέρα στην Ευρώπη.

Πρόσθεσε ότι η ΟΛΠ Α.Ε. έχει κύριο στόχο την περαιτέρω αύξηση της ανταγωνιστικότητας του λιμανιού και επιδιώκει να συνεχίσει να ενισχύει τη ναυτιλιακή βιομηχανία και να συμβάλλει στην ευημερία της χώρας μέσω της ακμάζουσας βιομηχανίας μεταφορών, τουρισμού και εμπορίου. «Τα έργα εκσυγχρονισμού του λιμένος βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν σημαντικές αναβαθμίσεις στις υποδομές, στην τεχνολογία, σε υπηρεσίες ψηφιοποίησης και καινοτομίας, αναφορικά με όλες τις κρίσιμες λιμενικές λειτουργίες» επεσήμανε. Ο Υu Zenggang είπε ότι η ΟΛΠ Α.Ε. βρίσκεται στη λίστα με τις «πιο βιώσιμες εταιρείες στην Ελλάδα», αλλά και ανάμεσα στις πρώτες εταιρείες της χώρας που συμπεριελήφθησαν στον δείκτη ESG του Χ.Α., γεγονός που αντικατοπτρίζει τον ισχυρό ESG προσανατολισμό της ΟΛΠ Α.Ε. και την επιδίωξη ισόρροπης οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης.

Η «Ν» το φιλόξενο σπίτι της ναυτιλίας

Ο γενικός διευθυντής της «Ναυτεμπορικής», Σπύρος Κτενάς, σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη του συνεδρίου, απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, υπογράμμισε ότι η παρουσία τους αποτελεί μία τρανή απόδειξη ότι νιώθουν τη «Nαυτεμπορική» σαν το σπίτι τους. Πρόσθεσε ότι «η “Ναυτεμπορική” γεννήθηκε εδώ στον Πειραιά και για έναν αιώνα η καρδιά και το μυαλό της υπάρχουν στον παλμό της ναυτιλίας». Επεσήμανε, τέλος, ότι η εφημερίδα, το site, αλλά και το τηλεοπτικό κανάλι της «Ναυτεμπορικής» θα καλύπτουν και θα αποτυπώνουν τις νέες πρωτοβουλίες των Ελλήνων πλοιοκτητώ