Skip to main content

Σπ. Κτενάς στο 7ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της «Ν»: Εν μέσω σοβαρών προκλήσεων και διλημμάτων η ναυτιλία

Paterakis Photo / Paterakis Dionisios

«Η Ναυτεμπορική πάντα στην υπηρεσία της ναυτιλίας» τόνισε ο κ. Κτενάς, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου

Τη διαχρονική συμβολή της «Ν» στην έγκυρη και αξιόπιστη καταγραφή των εξελίξεων στη ναυτιλία υπογράμμισε ο Σπύρος Κτενάς, γενικός διευθυντής της «Ναυτεμπορικής», ανοίγοντας τις εργασίες του 7ου Ναυτιλιακού Συνεδρίου με τίτλο «Τα μεγάλα διλήμματα».

«Η παρουσία σας αποτελεί ισχυρή απόδειξη ότι νιώθετε τη ‘Ναυτεμπορική’ σαν ένα φιλόξενο σπίτι. Η Ναυτεμπορική γεννήθηκε στον Πειραιά και για έναν αιώνα η καρδιά της χτυπάει στον παλμό της Ναυτιλίας» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Κτενάς τόνισε πως η ναυτοσύνη αποτελεί θεμέλιο λίθο της ελληνικής ναυτιλίας, η οποία – όπως σημείωσε – βρίσκεται εν μέσω σοβαρών προκλήσεων και διλημμάτων που αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας της.

«Η ψηφιοποίηση, η τεχνητή νοημοσύνη, η απανθρακοποίηση, είναι ορισμένες εξ αυτών. Η τελευταία περιλαμβάνει από συσκευές και μηχανισμούς μείωσης της κατανάλωσης καυσίμων και προστασίας του περιβάλλοντος σε ένα πλοίο, ως και τα υπό δοκιμή καύσιμα, με λίγες ή μηδενικές εκπομπές ρύπων. Στη χώρα μας, ο ελληνικός εφοπλισμός καταφέρνει να συνδυάζει την παραδοσιακή ναυτοσύνη με τους νέους επιστήμονες και εταιρείες που φέρνουν την ψηφιοποίηση, την τεχνητή νοημοσύνη αλλά και προηγμένες συσκευές που μειώνουν περαιτέρω το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των πλοίων» τόνισε.

Σημαντική πρόκληση, όπως επισήμανε ο κ. Κτενάς, είναι και η έλλειψη πάνω από 10.000 ναυτικών για τα επόμενα χρόνια, ζήτημα στο οποίο οφείλει να εστιάσει η ελληνική πολιτεία.

Ένας άλλος τομέας που αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση είναι τα νέα πράσινα καύσιμα, πρόσθεσε, τονίζοντας πως η αβεβαιότητα που επικρατεί στον συγκεκριμένο χώρο είναι και ο κύριος λόγος που έχουμε επιβράδυνση των νέων παραγγελιών από τους έλληνες πλοιοκτήτες τα τελευταία χρόνια.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο γενικός διευθυντής της «Ναυτεμπορικής» επισήμανε πως η ελληνική ναυτιλία ανεβάζει ταχύτητα και δεσμεύθηκε ότι η σημερινή διοργάνωση θα αποτυπώσει εκτενώς τις νέες πρωτοβουλίες των Ελλήνων πλοιοκτητών. «Η εφημερίδα, το site και το τηλεοπτικό της κανάλι είναι πάντα στην υπηρεσία της ναυτιλίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η μεγάλη προσπάθεια της Ναυτεμπορικής για την αποτύπωση και ευρεία προβολή της κοινωνικής προσφοράς της ναυτιλίας, που θα παρουσιάσουμε στο επόμενο διάστημα» υπογράμμισε.