Skip to main content

Yu Zenggang στο 7ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της «Ν»: Ρεκόρ κερδοφορίας για την ΟΛΠ Α.Ε. – Στόχος η περαιτέρω ανάπτυξη

O Yu Zenggang, Executive Chairman, Piraeus Port Authority S.A. (Paterakis Photo / Paterakis Dionisios)

«Το μεγαλύτερο και το καλύτερα συνδεδεμένο λιμάνι στην Ανατολική Μεσόγειο» ο Πειραιάς

Η Ελλάδα αποτελεί διαχρονικά μια μεγάλη ναυτιλιακή δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο και το λιμάνι του Πειραιά ως αποτέλεσμα των υψηλών επενδύσεων για την επέκταση των υποδομών του να μπορεί να ανταποκρίνεται σήμερα πιο αποτελεσματικά από ποτέ στις αυξημένες αυτές απαιτήσεις, τόνισε ο Yu Zenggang, Executive Chairman, Piraeus Port Authority S.A. κατά τον χαιρετισμό του στο 7ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της «Ναυτεμπορικής».

Ο κ. Yu Zenggang υπογράμμισε τις πολλαπλές υψηλές κατατάξεις που κατέχει σήμερα το λιμάνι του Πειραιά σημειώνοντας πως:

  • Είναι το πέμπτο μεγαλύτερο λιμάνι μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη
  • Είναι το μεγαλύτερο και το καλύτερα συνδεδεμένο λιμάνι στην Ανατολική Μεσόγειο
  • Είναι το πρώτο στη μεταφορά επιβατών και το τρίτο λιμάνι βάσης-homeport για την κρουαζιέρα στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της ΟΛΠ Α.Ε. τόνισε πως η διοίκηση έχει κύριο στόχο την περαιτέρω αύξηση της ανταγωνιστικότητας του λιμανιού και επιδιώκει να συνεχίσει να ενισχύει τη ναυτιλιακή βιομηχανία, συμβάλλοντας και στην ευημερία της χώρας μέσω της ακμάζουσας βιομηχανίας μεταφορών, τουρισμού και εμπορίου.

Εστίασε ειδικότερα στα έργα εκσυγχρονισμού του λιμανιού που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν σε σημαντικές αναβαθμίσεις στις υποδομές, στη τεχνολογία σε υπηρεσίες ψηφιοποίησης και καινοτομίας, αναφορικά με όλες τις κρίσιμες λιμενικές λειτουργίες.

«Η εταιρεία προωθεί την ανάπτυξη του λιμανιού στο πνεύμα τους αμοιβαίου οφέλους για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Στην ασταθή περίοδο για την παγκόσμια οικονομία και την κοινωνία, η ΟΛΠ Α.Ε. για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πετυχαίνει ρεκόρ ανάπτυξης και κερδοφορίας στην ιστορία του λιμανιού» ανέφερε. Τόνισε επίσης πως αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι τα θετικά αυτά επιχειρηματικά αποτελέσματα μετατρέπονται αυτόματα σε άμεσα οφέλη για την κοινωνία και τους όμορους στον λιμένα δήμους.

Ο Yu Zenggang αναφέρθηκε στην στρατηγική της ΟΛΠ Α.Ε. στην οποία – όπως υπογράμμισε – η οικονομική ανάπτυξη συμβαδίζει απόλυτα με την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική ανάπτυξη. «Είμαστε υπερήφανοι που η ΟΛΠ Α.Ε. βρίσκεται στη λίστα με τις ‘πιο Βιώσιμες Εταιρείες στην Ελλάδα’, αλλά και ανάμεσα στις πρώτες εταιρείες της χώρας που συμπεριελήφθησαν στον Δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζει τον ισχυρό ESG προσανατολισμό της ΟΛΠ Α.Ε. και την επιδίωξη ισόρροπης οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης» είπε.

Τόνισε επιπλέον πως η ανταπόδοση στην κοινωνία βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της διοίκησης. «Η εταιρεία διαθέτει και εφαρμόζει ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων και πρωτοβουλιών για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων, της οικογένειας, της νέας γενιάς, του αθλητισμού και του πολιτισμού. Πλήθος των πρωτοβουλιών που υλοποιούμε στοχεύουν στη διασφάλιση της αρμονικής συνύπαρξης του λιμανιού με τους γύρω δήμους και τους πολίτες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της δράσης μας προς αυτή την κατεύθυνση είναι η σχεδιαζόμενη κατασκευή νέας σύγχρονης παιδικής χαράς, πάρκου και ποδηλατόδρομου εντός του λιμανιού, αλλά και η παραχώρηση μεγάλων λιμενικών εκτάσεων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών υπηρεσιών του κράτους» σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Το λιμάνι του Πειραιά είναι ένα λιμάνι όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι» διαβεβαίωσε, επισημαίνοντας την ίδια ώρα πως «στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε είναι πιο σημαντικό από ποτέ όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς της ναυτιλιακής βιομηχανίας να βρίσκονται ενωμένοι σε έναν γόνιμο διάλογο για βιώσιμα μοντέλα και προσεγγίσεις αλλά και βέλτιστες πρακτικές ως προς τις μελλοντικές εξελίξεις».

Εξέφρασε τέλος τη βεβαιότητα πως το σημερινό συνέδριο της Ναυτεμπορικής θα διευκολύνει τις σημαντικές για τον κλάδο επιδιωκόμενες διασυνδέσεις και θα ενισχύσει τη συζήτηση για τα κρίσιμα ζητήματα της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

«Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε όλοι περισσότερα ο ένας από τον άλλο, και με τη λήξη του συνεδρίου θα έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες για την ανάπτυξη νέων προοπτικών, νέων ιδεών, κινήτρων και επαφών» είπε.