Skip to main content

Πάνω από 3,1 δισ. δολ. οι παραγγελίες των Greeks το α’ τρίμηνο του έτους

Ως επί το πλείστον επικεντρώνονται στα tankers

Σημαντικά κεφάλαια για νέες ναυπηγήσεις πλοίων διοχέτευσαν στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2023 οι Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι στράφηκαν κατά κύριο λόγο στην Κίνα για παραγγελίες tankers.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που μοιράστηκε με τη «Ν» ο ναυλομεσιτικός οίκος George Moundreas & Company S.A., οι Έλληνες παρήγγειλαν συνολικά 49 πλοία τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, δαπανώντας περισσότερα από 3,16 δισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι το πραγματικό ποσό είναι μεγαλύτερο καθώς τα τιμήματα ορισμένων εκ των συμφωνιών δεν έγιναν γνωστά, ενώ στον αριθμό των παραγγελιών συμπεριλαμβάνονται και LOIs (επιστολές προθέσεως).

Με βάση την τελευταία έκθεση του οίκου, οι ελληνικές παραγγελίες κατά το διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου 2023 «σκαρφάλωσαν» στο υψηλότερο επίπεδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Με τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται πως οι Έλληνες θα ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2022. Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει γράψει η «Ν», πέρυσι οι εγχώριες ναυτιλιακές παρήγγειλαν 117 βαπόρια, αξίας άνω των 8,5 δισ. δολαρίων.

Μέχρι τώρα το 2023 οι «Greeks» υπέγραψαν συμφωνίες για τη ναυπήγηση 27 δεξαμενόπλοιων (oil tankers, product tankers, chemical tankers), 13 πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, 5 πλοίων μεταφοράς LNG και 4 πλοίων μεταφοράς LPG. Εξετάζοντας κάθε τύπο πλοίου ξεχωριστά συμπεραίνουμε ότι οι Έλληνες επέλεξαν κυρίως μεσαία και μικρά μεγέθη tankers (suezmaxes, aframaxes, LR2 aframaxes, MR tankers). Η ίδια τάση καταγράφηκε και στα bulk carriers, με το μεγαλύτερο μερίδιο των συμφωνιών να αφορά kamsarmaxes και ultramaxes. Βέβαια, εδώ υπήρξε και ένα deal για δύο μεγάλα πλοία, τύπου newcastlemax.

Αναφορικά με τα LNG carriers, εντοπίστηκαν παραγγελίες για τον συμβατικό τύπο των 174.000 κυβικών μέτρων, αλλά και για υπερμεγέθη βαπόρια, χωρητικότητας 200.000 κυβικών μέτρων. Τέλος, στην αγορά των LPG carriers καταγράφηκαν συμφωνίες για VLGCs (Very Large Gas Carriers), χωρητικότητας 88.000 κυβικών μέτρων.

Κινεζική πρωτιά

Οι Έλληνες στράφηκαν κατά βάση σε κινεζικές γιάρδες για ναυπηγήσεις, οι οποίες, σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές, εμφανίζουν μεγαλύτερη διαθεσιμότητα σε θέσεις, ενώ προσφέρουν χαμηλότερες τιμές εν συγκρίσει με τις μονάδες σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία. Συγκεκριμένα, εκ των 49 πλοίων, τα 29 θα ναυπηγηθούν στην Κίνα, 15 στη Νότια Κορέα, 4 στην Ιαπωνία και 1 σε γιάρδα του Βιετνάμ.

Τα κινεζικά ναυπηγεία προσέφεραν κυρίως θέσεις για tankers και ορισμένα bulk carriers, ενώ η Νότια Κορέα προσέλκυσε όλα τα LNG-LPG carriers και μερικά βαπόρια μεταφοράς πετρελαίου και προϊόντων αυτού. Στην Ιαπωνία τοποθετήθηκαν παραγγελίες αποκλειστικά για πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.

«Πράσινη» στροφή

Παράλληλα, από τα στοιχεία προκύπτει ότι 22 εκ των 49 πλοίων που συμφωνήθηκαν να ναυπηγηθούν το πρώτο τρίμηνο, ήτοι το 44,9% του συνόλου, θα καίνε εναλλακτικά καύσιμα ή/και θα είναι εξοπλισμένα με scrubbers. Ειδικότερα, 13 υπό ναυπήγηση βαπόρια θα διαθέτουν αυτά τα συστήματα καθαρισμού καυσαερίων, ενώ αρκετά θα μπορούν να καίνε LNG και LPG, είτε απευθείας, είτε μέσω μηχανών διπλού καυσίμου (dual-fuel), είτε μετά από μετατροπές στη μηχανή («ready» τεχνολογία).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, στο σύνολο του πρώτου τριμήνου τοποθετήθηκαν παραγγελίες για 202 πλοία, σύμφωνα με το τελευταίο report της George Moundreas & Company S.A. Παρότι οι Έλληνες ανέβασαν ταχύτητα, οι ρυθμοί διεθνώς υποχώρησαν καθώς αυτή ήταν η χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων τουλάχιστον τριών ετών (σε τριμηνιαίο επίπεδο). Αυτά τα νούμερα οφείλονται στις «χαμηλές πτήσεις» του πρώτου διμήνου του νέου έτους, καθώς τον Μάρτιο και τις πρώτες μέρες του Απριλίου διαφάνηκε αύξηση του ενδιαφέροντος.

Όπως λένε οι ναυλομεσίτες της GMoundreas, το διεθνές βιβλίο παραγγελιών διογκώθηκε κατά 3% τον Μάρτιο συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα και ορισμένα ναυπηγεία βρίσκονται ήδη σε πορεία επίτευξης των στόχων για το έτος. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες τα bulk carriers, τύπου kamsarmax.

Σύμφωνα με διάφορες ναυλομεσιτικές εκθέσεις, την προηγούμενη εβδομάδα τοποθετήθηκαν παραγγελίες για 23 βαπόρια αυτού του τύπου. Με βάση την Clarksons, μέχρι και την 1η Μαρτίου υπήρχαν 246 panamaxes/kamsarmaxes υπό παραγγελία, ήτοι το 8,2% του εν ενεργεία στόλου. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε μόνο μία εβδομάδα, με την προσθήκη των 23 συμφωνιών, το βιβλίο ενισχύθηκε κατά 10%.