Skip to main content

Βραβεύθηκαν δύο γυναίκες στελέχη του Λιμενικού Σώματος στην απονομή βραβείων της WISTA Hellas

Μια ξεχωριστή εκδήλωση, σε μια ζεστή, γιορτινή ατμόσφαιρα και με περίπου 200 προσκεκλημένους, διοργάνωσε η WISTA Hellas, την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου, με αφορμή την απονομή των νέων Βραβείων που για πρώτη φορά φέτος θεσμοθέτησε.

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Margi στη Βουλιαγμένη, , τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελος Συρίγος, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Μαρία Συρεγγέλα, ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ. κ. Θεόδωρος Κλιάρης, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του ΥΝΑΝΠ κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Πρέσβης Νορβηγίας στην Ελλάδα κ. Frode Overland Andersen, η Πρέσβης Παναμά στην Ελλάδα κα Julie Lymperopoulos, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων κ. Χαράλαμπος Σημαντώνης, η Πρόεδρος της WISTA International κα Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου, η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος κα Αναστασία Αναγνωστοπούλου – Παλούμπη, ο Πρόεδρος του Propeller Club, Port of Piraeus κ. Κωστής Φραγκούλης, η Πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά κα Ειρήνη Νταϊφά, πρόεδροι θεσμικών φορέων και άλλες προσωπικότητες της ευρύτερης ναυτιλιακής κοινότητας καθώς και εκπρόσωποι του ελληνικού και ξένου τύπου.

Ισότητα των φύλων και ίσες ευκαιρίες

Με ιδιαίτερη χαρά η κα Πετράκη ανακοίνωσε τις δύο νέες πρωτοβουλίες της WISTA Hellas. Συγκεκριμένα, το ετήσιο βραβείο “Leadership Award”, το οποίο απονεμήθηκε στην κα Ιωάννα Τοπάλογλου, από την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Μαρία Συρεγγέλα. Το εν λόγω βραβείο καθιερώθηκε φέτος, με στόχο την αναγνώριση και επιβράβευση ατόμων, των οποίων η ηγεσία συνείσφερε σημαντικά στην ποικιλομορφία των φύλων, είτε διότι καθοδήγησαν και ενέπνευσαν νέους ανθρώπους, είτε διότι εγκαθίδρυσαν ένα περιβάλλον ή μία κουλτούρα ισότητας και ίσων ευκαιριών μέσα στον οργανισμό τους, είτε διότι ενήργησαν με τις πράξεις τους ως πρότυπο ή υποστηρικτές της ποικιλομορφίας των φύλων μέσα στην ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία.

Η κα Τοπάλογλου, Managing Director, Orion International Brokers & Consultants Ltd. και επί χρόνια μέλος του ΔΣ της WISTA Hellas, είναι μια από τις πρωτοπόρους που στηρίζει τη διαφορετικότητα των φύλων στον ελληνικό ναυτιλιακό χώρο εργασίας. Από τη δεκαετία 1990 έχει καθιερώσει τις αρχές της ισότητας και των ίσων ευκαιριών στην εταιρεία της, ενώ έχει η ίδια αποτελέσει πρότυπο και πηγή έμπνευσης για γυναίκες, οι οποίες υπό την καθοδήγηση και εκπαίδευσή της, κατέλαβαν σημαντικές θέσεις ηγεσίας σε άλλους οργανισμούς στην πορεία της καριέρας τους.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Μ. Συρεγγελα ευχαρίστησε τη WISTA Hellas για την πρόσκληση και ανέφερε ότι χρειαζόμαστε γυναίκες πρότυπα, ενώ εξήρε το γεγονός ότι στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν και άντρες. Καθώς είπε, «δε μιλάμε για μάχη των φύλων, αλλά θέλουμε τους άντρες συνεργάτες για να υπερασπίζονται τα ίδια δικαιώματα με εμάς». Κάνοντας αναφορά στο Εθνικό Σχέδιο για την Ισότητα των φύλων, μία συνεργασία 17 υπουργείων, τόνισε ότι καμία χώρα δε μπορεί να έχει ανάπτυξη, αν δεν έχει ψηλά το θέμα της ισότητας των φύλων και αν δεν χρησιμοποιεί όλο το ανθρώπινο δυναμικό της, και συγκεκριμένα τον μισό πληθυσμό της που είναι οι γυναίκες.

Καθιερώθηκε επίσης για πρώτη φορά και το Βραβείο του Λιμενικού Σώματος για την εξαιρετική προσφορά του στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων έρευνας και διάσωσης, το οποίο απονεμήθηκε από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχο κ. Θοδωρή Κλιάρη, στην Αρχικελευστή ΛΣ Έφη-Γεωργία Καλλιοντζή και στην Αρχικελευστή ΛΣ Δέσποινα Διακοβασίλη, στελέχη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής που υπηρετούν σε πλωτά λιμενικά σκάφη.

Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Θοδωρής Κλιάρης ανέφερε ότι στα 102 χρόνια από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος, μόλις το 1980 το Σώμα άνοιξε τις πόρτες του στις γυναίκες, κάτι που τότε φάνηκε ως πρωτοποριακή κίνηση. Ωστόσο, μέσα σε αυτό το σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα οι γυναίκες στελέχη του ΛΣ, έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους επιδεικνύοντας καθημερινά υψηλό επαγγελματισμό, αφοσίωση στον στόχο, σθένος στις δυσκολίες και πάθος για το έργο του Σώματος που είναι πολυδιάστατο. Ανέφερε επίσης ότι σήμερα το Λιμενικό Σώμα αριθμεί 1.919 γυναίκες – όλων των βαθμίδων – που υπηρετούν σε διάφορες θέσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και στο εξωτερικό, ενώ χαρακτήρισε τις βραβευθείσες ως φωτεινά παραδείγματα της γυναικείας παρουσίας στο Λιμενικό Σώμα.

Η κα Πετράκη ανέφερε ότι «η αποστολή του Λιμενικού Σώματος είναι πολυδιάστατη, επικεντρωνόμαστε ωστόσο στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα κατά τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ως την πολυτιμότερη όλων, για την προστασία του πολυτιμότερου αγαθού. Τονίζουμε και αναγνωρίζουμε ότι τις περισσότερες φορές οι επιχειρήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε αντίξοες συνθήκες, με αυταπάρνηση των διασωστών. Για όλους εμάς στη ναυτιλία, η κινητήριος δύναμή μας είναι οι ναυτικοί μας και η ασφάλειά τους αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Είναι λοιπόν η αναγνώριση αυτή τόσο συμβολική όσο και ουσιαστική, και αισθανόμαστε ειλικρινά υπερήφανοι για το Λιμενικό μας Σώμα. Το εν λόγω βραβείο όμως είχε και άλλο ένα κριτήριο. Σήμερα, βραβεύουμε δύο νέες γυναίκες, κυβερνήτες σε σκάφη του λιμενικού σώματος που συμμετέχουν ενεργά στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.»

Η Πρόεδρος κα Έλπη Πετράκη, εκ μέρους του ΔΣ, ευχαρίστησε τα μέλη για την ενεργό συμμετοχή τους στο σωματείο, τις επιτροπές μελών για τη συνδρομή τους, τους χορηγούς για τη σημαντική και σταθερή υποστήριξη τους, καθώς και φίλους και συνεργάτες του Σωματείου, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την εκτίμηση της στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και άλλους θεσμικούς φορείς για την εξαιρετική συνεργασία τους.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απέστειλε η Πρόεδρος στους χορηγούς της εκδήλωσης, Seanergy Maritime Holdings Corp., International Registries Inc., και Tototheo Maritime S.A.

Τέλος, η Πρόεδρος ευχήθηκε Καλές Γιορτές, Υγεία και κάθε καλό για τη νέα χρονιά, προσκαλώντας όλους και όλες να συμμετέχουν ακόμη πιο ενεργά στο σωματείο με προτάσεις και ιδέες και να σταθούν αρωγοί στους σκοπούς του, «καθώς σήμερα περισσότερο παρά ποτέ χρειάζεται να εργαστούμε όλοι μαζί για την συμπερίληψη και την ποικιλομορφία στο χώρο της ναυτιλίας αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία».