Skip to main content

 Τα χειρότερα έρχονται για τη Μιανμάρ

Όταν ο κυκλώνας Ναργκίς  χτύπησε το δέλτα του ποταμού Ιραουάντι της Μιανμάρ τον Μάιο του 2008, άφησε πίσω του σχεδόν 140.000 νεκρούς.

Ήταν η χειρότερη φυσική καταστροφή στην καταγεγραμμένη ιστορία της χώρας, ωστόσο, πλέον μπορεί να την περιμένει μια μεγαλύτερα τραγωδία καθώς ένα ανεξέλεγκτο τρίτο κύμα της πανδημίας σαρώνει τη Μιανμάρ.

Τα κρατικά νοσοκομεία παρέμειναν κλειστά για έξι μήνες μετά την αποχώρηση του ιατρικού προσωπικού, μια πράξη αντίστασης στο πραξικόπημα του στρατού που πήρε την εξουσία τον περασμένο Φεβρουάριο φυλακίζοντας τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας.

Χωρίς πρόσβαση σε 60.000 κρεβάτια, πολλοί άνθρωποι έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή στο σπίτι.

«Η πιθανότητα η Μιανμάρ να γίνει το παγκόσμιο επίκεντρο της κρίσης του Covid-19 είναι πολύ πραγματική και κίνδυνος για όλους», δήλωσε ο Kobsak Chutikul, συνταξιούχος πρέσβης της Ταϊλάνδης. «Βρισκόμαστε πίσω από την καμπύλη τώρα και πρέπει να δράσουμε αμέσως», υποστήριξε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Nikkei Asia.

Ένα κρυφό κόστος σε ανθρώπινες ζωές είναι ο αριθμός των θανάτων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αριθμός που πιθανόν να ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες. Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν απευθείας από τη χούντα, από τον Φεβρουάριο, έχει μετρηθεί και πλησιάζει  τους 950.

Οι θάνατοι στην Γιανγκόν, τη μεγαλύτερη πόλη, έχουν ξεπεράσει τους 2.000 την ημέρα τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με δημοσιογράφους της εφημερίδας Democratic Voice of Burma.

«Το πραξικόπημα οδήγησε σε σχεδόν πλήρη κατάρρευση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης δέχονται επίθεση και συλλαμβάνονται», δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου Μπάρμπαρα Γούντγουορντ.

«Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη με το τρίτο κύμα Covid-19 στη Μιανμάρ», δήλωσε η Ζιν Μαρ Άουνγκ, υπουργός Εξωτερικών της παράλληλης κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. «Η μετάδοση του ιού στη Μιανμάρ δεν έχει φτάσει ακόμα στο αποκορύφωμά της», είπε. «Είμαστε δύο ή τρεις εβδομάδες πριν από τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων», υποστήριξε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από FT