Skip to main content

Μέρκελ προς Ερντογάν: Nein για επενδύσεις εάν δεν υπάρξει πρόοδος στα ανθρώπινα δικαιώματα

Έντονη κριτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως για την ελευθεροτυπία στη χώρα του δέχτηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, κατά τη συνάντησή τους, στο Βερολίνο.  

«Θεωρώ τη συνάντηση πολύ σημαντική, διότι όταν υπάρχουν διαφορές μία προσωπική συνάντηση είναι σημαντική για να τις λύσουμε», δήλωσε η Μέρκελ στην αργοπορημένη κοινή συνέντευξη Τύπου, την οποία ο Ερντογάν φέρεται να ήταν έτοιμος να ακυρώσει εξαιτίας της παρουσίας του Τούρκου δημοσιογράφου Τζαν Ντουντάρ, αναφέρει η «Deutsche Welle».  

Η Γερμανίδα καγκελάριος έθεσε το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στον απόηχο των ισχυρών πιέσεων και τον έντονων αντιδράσεων που προκάλεσε η επίσκεψη Ερντογάν στο Βερολίνο.  

Αυτό ήταν και το νόημα της παρουσίας του Ντουντάρ στη συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με την «Bild»: να θέσει η Μέρκελ το ζήτημα των Γερμανών που κρατούνται στη Γερμανία ως προϋπόθεση για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. «Ζήτησα να επιλυθούν οι υποθέσεις αυτές το συντομότερο δυνατό», υπογράμμισε η Μέρκελ.  

Ο Ντουντάρ και ο συνάδελφός του της εφημερίδας «Cumhuriyet», ο Ερντέμ Γκιουλ, είχαν καταδικασθεί το 2016 σε πέντε χρόνια φυλάκιση επειδή δημοσιοποίησαν ένα βίντεο που δείχνει ένα φορτηγό της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών να μεταφέρει όπλα στη Συρία. Αποφυλακίσθηκαν εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσής τους και ο Ντουντάρ εγκατέλειψε τη χώρα.

Το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας αποφάνθηκε τον Μάρτιο πως ο Ντουντάρ θα έπρεπε να καταδικαστεί σε κάθειρξη έως 20 ετών με κατηγορίες για κατασκοπεία. 

Οικονομική βοήθεια μόνο αν μπει τέλος στον τουρκικό απολυταρχισμό  

Το ίδιο, εμμέσως πλην σαφώς, μήνυμα πέρασε σήμερα και ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ καλώντας τον Ερντογάν να σταματήσει αμέσως την πολιτική τάση προς τον απολυταρχισμό. «Οι προσδοκίες μας είναι σαφείς: η απελευθέρωση των Γερμανών που έχουν συλληφθεί για πολιτικούς λόγους και επιτέλους κάποια κίνηση προς τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», τόνισε ο Ροτ.  

Αμφότεροι Μέρκελ και Ροτ απέρριψαν τη συνδρομή της Γερμανίας στην αιμορραγούσα τουρκική οικονομία, με τον Ροτ να βάζει το «αλλά». Πολλές γερμανικές εταιρείες θα επενδύσουν ξανά στη Γερμανία εφόσον η χώρα επιστρέψει στις δημοκρατικές και συνταγματικές αρχές, υπογράμμισε ο Ροτ.

«Δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την οργάνωση του Γκιουλέν τρομοκρατική»

Όσον αφορά την επιμονή του Τούρκου προέδρου να χαρακτηρίσει η Γερμανία την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν «τρομοκρατική οργάνωση», η Μέρκελ τόνισε ότι το Βερολίνο χρειάζεται περισσότερα στοιχεία.

Ο Γκιουλέν κατηγορείται από την Άγκυρα ότι υπήρξε ενορχηστρωτής της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016. «Αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα τα στοιχεία που παρέχει η Τουρκία, όμως χρειαζόμαστε περισσότερο υλικό αν πρόκειται να χαρακτηρίσουμε την οργάνωση του Γκιουλέν με τον ίδιο τρόπο που έχουμε χαρακτηρίσει το κουρδικό PKK», υπογράμμισε η Μέρκελ. 

naftemporiki.gr