Skip to main content

Μοσκοβισί: Η Ευρώπη δεν πρέπει να αντιδράσει με εθνικισμό στην προσφυγική κρίση

Η Ευρώπη δεν πρέπει να αντιδράσει απέναντι στο κύμα μεταναστών από την Μέση Ανατολή και την Αφρική με εθνικισμό, επειδή το ενδιαφέρον για τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής ταυτότητας, δήλωσε την Παρασκευή ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Η δήλωση του κ. Μοσκοβισί, που δίνει το «παρών» στις συζητήσεις παγκόσμιων οικονομικών ηγετών στην Τουρκία, ήρθε ως απάντηση στις δηλώσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος τόνισε την Πέμπτη πως η εισροή προσφύγων στην Ευρώπη απειλεί τις χριστιανικές ρίζες της ηπείρου.

«Η απάντηση μας πρέπει να αντιστοιχεί με την ιστορία μας και τις αξίες μας, με ό,τι αντιπροσωπεύει η Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των 20 πλουσιότερων χωρών του κόσμου.

«Το να είσαι Ευρωπαίος σημαίνει να νοιάζεσαι για την ανθρωπότητα και να ενδιαφέρεσαι για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν κοιτάξετε την οικονομία, δεν βλέπω καμία αντίφαση. Κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία έχουν οικονομικές ανάγκες για μετανάστευση», σημείωσε.

«Όταν ο κόσμος και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα τέτοιο δράμα, η απάντηση δεν πρέπει ποτέ να είναι εθνικιστική. Ποτέ να μην κλείσουμε τα σύνορα, ποτέ να μην αποκηρύξουμε τις αξίες μας. Ποτέ», τόνισε.

Σε ένα άρθρο γνώμης για την γερμανική εφημερίδα Frankfurt Allgemeine Zeitung, ο κ. Ορμπάν ανέφερε πως οι λαοί της Ευρώπης βρίσκονται σε δυσαρμονία με την πλειοψηφία των κυβερνήσεων σχετικά με την προσφυγική κρίση.

«Ο κ Ορμπάν μίλησε για την χριστιανική ταυτότητα της Ευρώπης. Είναι αμφισβητήσιμο πως υπάρχει μόνο μία χριστιανική ταυτότητα της Ευρώπης. Δεν το χα σκεφτεί ποτέ αυτό. Αλλά ακόμη και αν το σκεφτείς, στις χριστιανικές αξίες, ή στις ιουδαιοχριστιανικές αξίες το να βοηθάς εκείνους που υποφέρουν είναι μέρος αυτών των αξιών», σχολίασε ο κ. Μοσκοβισί.

«Η στάση της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η συμπεριφορά της σε αυτή την κρίση αξίζει μεγάλο σεβασμό, αν όχι θαυμασμό», πρόσθεσε σχετικά με την απόφαση της Γερμανίας να δεχτεί πρόσφυγες.

Στήριξη στην Ουγγαρία από τους πρωθυπουργούς Τσεχίας, Σλοβακίας και Πολωνίας

Οι ηγέτες της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Πολωνίας εξέφρασαν την Παρασκευή την υποστήριξη τους στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν και στον τρόπο που η Ουγγαρία χειρίζεται το ζήτημα των προσφύγων και μεταναστών.

«Σε μια έκφραση της αλληλεγγύης τους, οι πρωθυπουργοί είναι έτοιμοι να παρέχουν στην Ουγγαρία περαιτέρω βοήθεια», ανέφεραν σε ανακοίνωση τους, έπειτα από την συνάντηση της ομάδας χωρών Βίζεγκραντ.

Η Πολωνή πρωθυπουργός Εύα Κόπατς δήλωσε πως τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να πάρουν τις δικές κυρίαρχες αποφάσεις στο πώς θα αντιμετωπίσουν την μεταναστευτική κρίση.

«Πιστεύω πως η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος πρέπει να είναι λογική και επίσης οι χώρες πρέπει να πάρουν τις δικές τους κυρίαρχες αποφάσεις στο επίπεδο της έκθεσης τους καθώς και της δέσμευσης τους», δήλωσε στους δημοσιογράφους έπειτα από την συνάντηση με τους ομολόγους της από την Τσεχία, την Σλοβακία και την Ουγγαρία.

Επίσης τόνισε πως επιθυμεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συζητήσει τρόπους αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης σύντομα καθώς η κατάσταση μπορεί να βρεθεί εκτός ελέγχου, αν περισσότερα κύματα μεταναστών φτάσουν στην Ευρώπη, ενώ επανέλαβε την αντίθεση της σε υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών

Με ανακοίνωσή του ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ευρώπη θα πρέπει να περιμένει την άφιξη δεκάδων εκατομμυρίων μεταναστών χωρίς έγγραφα, εάν αποτύχει να προστατέψει τα σύνορα της.

Σύμφωνα με τον κ. Ορμπάν, θα υπάρξει μια απεριόριστη αλληλουχία στην τωρινή μαζική μετανάστευση και η Ευρώπη «μπορεί να ξυπνήσει ένα πρωί και να διαπιστώσει πως οι (πολίτες της) είναι η μειονότητα στην ίδια τους την ήπειρο».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Sputnik