Skip to main content

Στις 7 Σεπτεμβρίου η τριμερής Συνάντηση Κορυφής Πούτιν – Ερντογάν – Ροχανί

Στις 7 Σεπτεμβρίου στο Ιράν θα πραγματοποιήσουν  την τρίτη τριμερή Σύνοδο Κορυφής για τη Συρία οι πρόεδροι της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν, μετέδωσε σήμερα η TRT, η τουρκική κρατική τηλεόραση.

«Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στις 7 Σεπτεμβρίου στο Ιράν για συνομιλίες σχετικά με τη Συρία και θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής με τη Ρωσία και το Ιράν», μετέδωσε η TRT.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται τη στιγμή που μια επίθεση του συριακού καθεστώτος εναντίον της επαρχίας Ιντλίμπ, τελευταίου προπυργίου των ανταρτών στη Συρία, μοιάζει επικείμενη.

Η περιοχή αυτή ήταν μια από τις «ζώνες αποκλιμάκωσης» που δημιουργήθηκαν στη Συρία μετά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Αστάνα, υπό την αιγίδα της Ρωσίας και του Ιράν, υποστηρικτών του καθεστώτος της Δαμασκού, και της Τουρκίας, που υποστηρίζει τους αντάρτες.

Στη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε για μια ενδεχόμενη «καταστροφή» σε περίπτωση που επιλεγεί στην Ιντλίμπ μια «στρατιωτική λύση».

Η τελευταία συνάντηση αυτού του τύπου ανάμεσα στους προέδρους της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στην Άγκυρα και πριν από αυτή στο Σότσι της Ρωσίας, τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, η Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί μάλλον στην Ταμπρίζ (βόρειο Ιράν), παρά στην Τεχεράνη.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, το Ιράν και η Συρία υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας κατά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών στη Δαμασκό.

Ο ιρανός υπουργός Άμυνας Αμίρ Χαταμί ταξίδεψε χθες Κυριακή στη Δαμασκό για διήμερη επίσκεψη και συναντήθηκε με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με το Tasnim.

Το ιρανικό πρακτορείο δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια για την υπογραφείσα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP