Skip to main content

Σουδάν: Ανοίγει ο δρόμος για μεταβατική κυβέρνηση, ελπίδες για τέλος της κρίσης

Ελπίδες για τέλος στην πολύμηνη κρίση του Σουδάν και πανηγυρισμοί των πολιτών ανά τη δοκιμαζόμενη χώρα. Το στρατιωτικό συμβούλιο και ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης συμφώνησαν σε μία συνταγματική διακήρυξη, η οποία θα ανοίξει το δρόμο σε μία μεταβατική κυβέρνηση και ενδεχομένως μία νέα εποχή.

Ο διαμεσολαβητής της Αφρικανικής Ένωσης, Μοχάμεντ Χασάν Λεμπάτ, ανακοίνωσε τη συμφωνία νωρίς το πρωί του Σαββάτου, χωρίς να αποκαλύψει τις λεπτομέρειές της. Πρόκειται ωστόσο σε κάθε περίπτωση για μία πολύ σημαντική εξέλιξη, αφού το Σουδάν βίωνε μία διαρκή αναταραχή από τον Απρίλιο όταν ο στρατός έριξε τον πρόεδρο, Ομάρ αλ Μπασίρ. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονταν σε εκρηκτικό κλίμα και εν μέσω βίας. 

Διαδηλώσεις είχαν ξεσπάσει στη χώρα ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Μπασίρ να επιβάλλει έκτακτα μέτρα λιτότητας. Όταν ο στρατός ανέτρεψε την κυβέρνηση, ξέσπασε ένα κίνημα διαμαρτυρίας που ζητούσε μεταβίβαση της εξουσίας σε πολιτική διοίκηση. 

Να σημειωθεί ότι οι δύο πλευρές είχαν ήδη συμφωνήσει ήδη από τις αρχές του Ιουλίου να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση, που θα αποτελείται από πέντε στρατιωτικούς και έξι πολίτες, η οποία θα κυβερνήσει για μια περίοδο περίπου τριών ετών.

Ωστόσο παρέμεναν αρκετά εκκρεμή ζητήματα για τις εξουσίες της μεταβατικής κυβέρνησης, την ανάπτυξη των δυνάμεων ασφαλείας και την ασυλία των στρατηγών που ενέχονται στην καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας, ειδικά την πολυαίμακτη διάλυση της καθιστικής διαμαρτυρίας μπροστά στο αρχηγείο του στρατού την 3η Ιουνίου στο Χαρτούμ.

Τουλάχιστον 127 διαδηλωτές είχαν σκοτωθεί εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με επιτροπή γιατρών προσκείμενη στο κίνημα διαμαρτυρίας. Μετά την επίσημη έρευνα που διενεργήθηκε ανακοινώθηκε ότι στη σφαγή ενέχονταν μέλη των διαβόητων Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), ο επικεφαλής των οποίων όμως αρνήθηκε κάθε εμπλοκή καταγγέλλοντας μια απόπειρα χειραγώγησης.

Πηγή: BBC