Skip to main content

Καπιτώλιο: «Ήρωας» ο Πενς, λέει η Λιζ Τσέινι

Η ειδική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021 από εξτρεμιστές υποστηρικτές του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ελπίζει να εξασφαλίσει τη συνεργασία του πρώην αντιπροέδρου Μάικ Πενς, ο οποίος επικύρωσε την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν παρά τις πιέσεις από τον Λευκό Οίκο και τη βία του όχλου που εισέβαλε στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Η βουλευτής Λιζ Τσέινι, αντιπρόεδρος της δικομματικής επιτροπής, αποκάλεσε τον Πενς «ήρωα» που αντιστάθηκε στις προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ να «ανατρέψει τη βούληση του λαού» εκείνη την ημέρα και είπε ότι η επιτροπή «ανυπομονεί» να συνεργαστεί μαζί του.

«Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία που είχαμε από τα μέλη της ομάδας του πρώην αντιπροέδρου και προσβλέπουμε στη συνεργασία του», είπε η Τσέινι στο NBC.

Είπε: «Ο πρώην αντιπρόεδρος Πενς ήταν ήρωας στις 6 Ιανουαρίου. Αρνήθηκε τις πιέσεις του πρώην προέδρου, έκανε το καθήκον του και το έθνος πρέπει να είμαστε πολύ ευγνώμονες για τις ενέργειες που έκανε εκείνη την ημέρα».

Το εκλογικό αποτέλεσμα του Νοεμβρίου 2020, όταν και ο Τραμπ ηττήθηκε, αν και όχι κατά κράτος, από τον Τζο Μπάιντεν, επικυρώθηκε ώρες αργότερα μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, με τον Πενς να προεδρεύει στην επίσημη διαδικασία, στον ρόλο του αντιπροέδρου ως προέδρου της Γερουσίας.

Η Λιζ Τσέινι, η Ρεπουμπλικανή βουλευτής που εκπροσωπεί το Ουαϊόμινγκ, και η κόρη του πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι, ο οποίος υπηρέτησε στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους, μίλησε για τον Τραμπ που άσκησε στον Πενς πίεση να αρνηθεί να πιστοποιήσει τη νίκη του Μπάιντεν και για την αποτυχία του τότε προέδρου να απαιτήσει ότι ο όχλος εγκαταλείπει το Καπιτώλιο ακόμη και όταν παρακολουθούσε τη βίαιη εξέγερση σε ζωντανή τηλεόραση στον Λευκό Οίκο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian