Η αστυνομία της Σιγκαπούρης κατάσχεσε μία πολυτελή κατοικία 42,5 εκατομμυρίων δολαρίων (37,2 εκατ. ευρώ), η οποία φέρεται να αγοράστηκε με έσοδα από λαθρεμπόριο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia.
Η έπαυλη κατασχέθηκε στο πλαίσιο της έρευνας, για το παράνομο εμπόριο των περιζήτητων διακομιστών, που περιέχουν τα προηγμένα τσιπ της Nvidia.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, έχει υποδείξει στο παρελθόν τη Σιγκαπούρη ως βασικό κόμβο διαμετακόμισης, για την απόκρυψη παράνομων αποστολών με προορισμό την Κίνα.
Σύμφωνα με την αστυνομία, τουλάχιστον τα δύο τρίτα του ποσού της αγοράς προήλθαν απευθείας από τα παράνομα κέρδη του κυκλώματος.
Ποιοι και γιατί κατηγορούνται;
Ο Wei Zhaolun, γνωστός και ως Alan Wei, θα κατηγορηθεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς φέρεται να χρησιμοποίησε περίπου 38 εκατομμύρια δολάρια Σιγκαπούρης από εγκληματικές δραστηριότητες, για να χρηματοδοτήσει την αγορά του συγκεκριμένου σπιτιού.
Ο Wei είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Aperia Group, μιας εταιρείας που πουλάει διακομιστές και άλλο τεχνολογικό εξοπλισμό σε επιχειρήσεις.
Συνολικά τέσσερα άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Wei, έχουν κατηγορηθεί από τον Φεβρουάριο του 2025 για απάτη και άλλα φερόμενα αδικήματα που συνδέονται με την εν λόγω υπόθεση.
Οι κατηγορούμενοι πραγματοποιούσαν παραγγελίες για διακομιστές από παγκόσμιους προμηθευτές όπως η Dell, η Super Micro Computer και η Asus, με το πρόσχημα, ότι αυτοί θα χρησιμοποιούνταν από τις εταιρείες στις οποίες εργάζονταν. Όμως, οι ίδιοι διοχέτευαν τους διακομιστές κρυφά στο εξωτερικό.
Παράλληλα, στην υπόθεση εμπλέκονται και εταιρίες τεχνολογίας, όπως η Luxuriate Your Life και τρεις θυγατρικές της Aperia Group.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι αρχές της Σιγκαπούρης προχωρούν σε ποινική δίωξη εταιρειών στο πλαίσιο αυτών των ερευνών, στέλνοντας μήνυμα μηδενικής ανοχής, για την προστασία της χώρας ως αξιόπιστου διεθνούς επιχειρηματικού κόμβου.
Σε περίπτωση καταδίκης για απάτη, οι τέσσερις κατηγορούμενοι, ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης έως και 20 ετών.
Από το 2022, ΗΠΑ και Σιγκαπούρη έχουν εξαπολύσει κυνηγητό κατά της παράνομης διακίνησης τσιπ της Nvidia, ενώ η Ουάσινγκτον περιόρισε τις εξαγωγές της, λόγω ανησυχιών πως θα διοχετευθούν στην Κίνα και εν τέλει θα χρησιμοποιηθούν από τον κινεζικό στρατό.
Πηγή: ΒΒC
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












