Skip to main content

Politico: Ο Βανς διαφωνούσε με την στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν

REUTERS/NATHAN HOWARD

Ο αντιπρόεδρος εξέφρασε αρχικά την αντίθεσή του, επιβεβαιώνοντας τις επί μήνες εικασίες ότι ήταν πολύ πιο επιφυλακτικός απέναντι στη στρατιωτική δράση σε σύγκριση με τον Τραμπ.

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Διαφωνίες, αν όχι ρήγμα, φαίνεται να έχουν προκύψει εδώ και καιρό εντός του Λευκού Οίκου, μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς, αναφορικά με την επέμβαση στο Ιράν.

Ο Τζέι Ντι Βανς ήταν επιφυλακτικός σχετικά με την ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράν, δήλωσαν δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ στο POLITICO.

Παρόλο που αμφισβητεί εδώ και καιρό την παρέμβαση των ΗΠΑ στο εξωτερικό, ο Βανς έχει υπερασπιστεί δημόσια την επιχείρηση του Τραμπ στο Ιράν. Ωστόσο, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αποκάλυψαν ότι ο αντιπρόεδρος εξέφρασε αρχικά την αντίθεσή του, επιβεβαιώνοντας τις επί μήνες εικασίες ότι ήταν πολύ πιο επιφυλακτικός απέναντι στη στρατιωτική δράση σε σύγκριση με τον Τραμπ.

Ο Βανς είναι «σκεπτικιστής», «ανησυχεί για την επιτυχία» και «αντιτίθεται» στον πόλεμο κατά του Ιράν, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ μέσω γραπτού μηνύματος. Ο αξιωματούχος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να σχολιάσει τις απόψεις του αντιπροέδρου.

Ένας δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ δήλωσε ότι «ο ρόλος του είναι να παρέχει στον πρόεδρο και στην κυβέρνηση όλες τις απόψεις για το τι θα μπορούσε να συμβεί από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες. Αυτό ακριβώς κάνει. Αλλά μόλις ληφθεί η απόφαση, την υποστηρίζει πλήρως».

Δεν είναι η πρώτη φορά

Ο τεκμηριωμένος σκεπτικισμός του Βανς σχετικά με τη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ —που διαμορφώθηκε από τις εμπειρίες του ως μέλος του Σώματος Πεζοναυτών στο Ιράκ— σε συνδυασμό με τον πιο συγκρατημένο τόνο του σχετικά με τις επιτυχίες της επιχείρησης, έχουν τροφοδοτήσει εικασίες για πιθανό ρήγμα μεταξύ του προέδρου και του αντιπροέδρου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βανς φαίνεται να διαφωνεί με τον Τραμπ σχετικά με στρατιωτική δράση των ΗΠΑ. Όταν οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τους Χούθι στις αρχές του περασμένου έτους, ο Βανς έγραψε σε μια θεωρούμενη μυστική συνομιλία στο Signal με άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησης ότι πίστευε πως η κίνηση ήταν «λάθος». Αυτό έρχεται σε συνέχεια μιας μακράς σειράς δημόσιων δηλώσεων στις οποίες έχει εξηγήσει γιατί θεωρεί ότι δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να εμπλακούν σε πόλεμο με το Ιράν.

Το νέο αυτό παράδειγμα πολιτικής διαφωνίας μεταξύ των δύο ανδρών έρχεται τη στιγμή που ο Τραμπ έχει αναφέρει έναν πιθανό ρόλο τόσο για τον Βανς όσο και για τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο —ο οποίος δημόσια φαίνεται πιο ευθυγραμμισμένος με τον πρόεδρο στο ζήτημα του Ιράν— σε μια εκλογική προοπτική για το 2028.

Ακόμη και ο ίδιος ο Τραμπ αναφέρθηκε τη Δευτέρα στο ζήτημα των διαφορών, χωρίς όμως να δείχνει ότι τον ενοχλεί.

Ο Βανς «ήταν, θα έλεγα, ως προς τη φιλοσοφία, λίγο διαφορετικός από εμένα. Νομίζω ότι ίσως ήταν λιγότερο ενθουσιώδης στο να προχωρήσουμε, αλλά παρέμενε αρκετά θετικός», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο Mar-a-Lago.

Ο Βανς δεν έχει εξηγήσει αυτή τη «φιλοσοφική» διαφορά και οι συνεργάτες του δεν δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο σκέψης του για τη στρατιωτική δράση.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άννα Κέλι, δήλωσε ότι «οι προσπάθειες να παρουσιαστεί διχόνοια μεταξύ του Προέδρου Τραμπ και του Αντιπροέδρου Βανς είναι εντελώς λανθασμένες. Ο Πρόεδρος ακούει ένα ευρύ φάσμα απόψεων από την ταλαντούχα ομάδα εθνικής ασφάλειας και τελικά λαμβάνει αποφάσεις με βάση το τι είναι καλύτερο για τη χώρα μας και την εθνική ασφάλεια. Ο Αντιπρόεδρος Βανς αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα για τον Πρόεδρο και ολόκληρη την κυβέρνηση».

Ένα άτομο που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης του Βανς —και ζήτησε να μην κατονομαστεί— δήλωσε ότι ο αντιπρόεδρος θεώρησε πως υπήρχε ανάγκη για γρήγορη δράση, καθώς μια καθυστέρηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες για τις ΗΠΑ, λόγω πιθανών διαρροών αμερικανικών στρατιωτικών σχεδίων.

Σκεπτικιστής απέναντι στην στρατιωτική δράση

Κατά το πρώτο έτος της δεύτερης θητείας του Τραμπ, ο Βανς έχει συχνά εκφράσει τη φωνή των σκεπτικιστών απέναντι στη στρατιωτική δράση. Μετά τον βομβαρδισμό ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων από τις ΗΠΑ τον Ιούνιο και μετά τη σύλληψη του πρώην ηγέτη της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο από τις ΗΠΑ, ο Βανς υπερασπίστηκε την κυβέρνηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά αναγνώρισε ότι οι Αμερικανοί «έχουν δίκιο να ανησυχούν για την ξένη εμπλοκή», όπως έγραψε μετά τον βομβαρδισμό του Ιουνίου.

Από την έναρξη των επιθέσεων, ο Βανς έχει υιοθετήσει δημόσια γραμμή υποστήριξης των στρατιωτικών στόχων του προέδρου, χωρίς ωστόσο να επαναλαμβάνει τη θριαμβευτική ρητορική του Τραμπ, όπως όταν ο πρόεδρος δήλωσε την Τετάρτη ότι «κερδίσαμε» τον πόλεμο.

«Ο Τραμπ δεν θα εμπλέξει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια μακροχρόνια σύγκρουση χωρίς ορατό τέλος και χωρίς σαφή στόχο», δήλωσε ο Βανς στο Fox News στις 2 Μαρτίου, υποστηρίζοντας ότι ο «απλός» στόχος της καταστροφής της πυρηνικής ικανότητας του Ιράν θα αποτρέψει τις ΗΠΑ από νέα αδιέξοδα όπως στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν.

Πηγή: Politico

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.