Ο νέος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, Φιαμπάν Μαντόν, επανήλθε δριμύτερος και προειδοποίησε τους δημάρχους να προετοιμάσουν τους ψηφοφόρους τους για πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία. Η δήλωσή του προκάλεσε όμως άμεση καταδίκη και αντιδράσεις από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μαντόν είχε δηλώσει ότι «περιμένουμε ένα σοκ από τη Ρωσία σε 3-4 χρόνια».
Αυτήν την φορά, μιλώντας σε ετήσια συνάντηση Γάλλων δημάρχων στο Παρίσι την Τρίτη, ο στρατηγός Μαντόν προέτρεψε τους τοπικούς αξιωματούχους να προετοιμάσουν τους πολίτες ότι μπορεί να χρειαστεί «να αποδεχτούν τα βάσανα για να προστατεύσουν αυτό που είμαστε».
«Έχουμε όλη τη γνώση, όλη την οικονομική και δημογραφική δύναμη για να αποτρέψουμε το καθεστώς της Μόσχας», δήλωσε ο Μαντόν. Αλλά είπε ότι εάν η Γαλλία «δεν είναι έτοιμη να αποδεχτεί να χάσει τα παιδιά της, να υποφέρει οικονομικά επειδή θα δοθούν προτεραιότητες στην αμυντική παραγωγή, τότε βρισκόμαστε σε κίνδυνο».
Κόμματα και στα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος – που αντιπροσωπεύουν μαζί ένα σημαντικό μερίδιο των ψηφοφόρων – αντέδρασαν, υπογραμμίζοντας την έλλειψη συναίνεσης της Γαλλίας σχετικά με την ανάγκη προετοιμασίας για πόλεμο, καθώς και τις αποκλίνουσες εκτιμήσεις για το πόσο απειλητική είναι η Ρωσία για τη χώρα.
Πολλές χώρες του ΝΑΤΟ προβλέπουν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να επιτεθεί στη συμμαχία με κάποιο τρόπο έως το 2030. Και βέβαια στον ίδιο ρυθμό «παίζει» και η ΕΕ.
Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο οποίος έχει θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος τρεις φορές, εξέφρασε την «πλήρη διαφωνία» του με τον Μαντόν σε μια ανάρτηση στο X και είπε ότι δεν είναι δουλειά του Μαντόν να «προβλέπει θυσίες που θα προκύψουν από τις διπλωματικές μας αποτυχίες».
Μαζί του ήταν και ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιέν Ρουσέλ, ο οποίος κατηγόρησε τον Μαντόν ως «πολεμοκάπηλο».
Η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν και οι Κομμουνιστές ήταν οι μόνες κοινοβουλευτικές ομάδες που ψήφισαν κατά ενός συμβολικού ψηφίσματος το 2024 που εξουσιοδοτούσε την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Ο Σεμπαστιάν Σενού, βουλευτής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, δήλωσε την Τετάρτη σε συνέντευξή του στον γαλλικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα LCI ότι ο Μαντόν «δεν είχε καμία νομιμοποίηση» να κάνει τέτοια σχόλια και είπε ότι ανησυχούσε ότι αντανακλούσαν τη σκέψη του ίδιο του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Με πληροφορίες από Politico
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












