Skip to main content

Κομισιόν για την Στρατιωτική Κινητικότητα – «Να είμαστε έτοιμοι ως το 2030. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»»

naftemporiki.gr

17 δισ. θα διαθέσει η ΕΕ για την άμυνα και τις υποδομές

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στις Βρυξέλλες, με συνέντευξη Τύπου των Κάγια Κάλας, Απόστολου Τζιτζικώστα, Άντριους Κουμπίλιους και Χένα Βίρκουνεν, το σχέδιο της Στρατιωτικής Κινητικότητας (Military Mobility Package), με απώτερο στόχο την ενίσχυση όχι απλά της αμυντικής ικανότητας της Ένωσης, αλλά της ετοιμότητας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατεύθυνση που επιλέγει πλέον να ακολουθήσει η ΕΕ είχε η τοποθέτηση του Επιτρόπου για τη Βιομηχανία και την Άμυνα, Άντριους Κουμπίλιους: «Το πεζικό κερδίζει μάχες, αλλά τα logistics (σ.σ. η εφοδιαστική αλυσίδα) κερδίζουν πολέμους», αναφερόμενος στη φράση του Στρατηγού του Αμερικανικού Στρατού, Τζον Πέρσινγκ. «Αν δεν είμαστε έτοιμοι για πόλεμο, δεν θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε την ειρήνη».

Στη σύντομη τοποθέτησή της κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Εσθονή Κάγια Κάλας, αναφέρθηκε στο σαμποτάζ στην Πολωνία: «Η επίθεση δολιοφθοράς στην Πολωνία δείχνει πόσο σημαντική είναι η προστασία των κρίσιμων υποδομών μας». Απαντώντας πάντως σε ερώτηση για το αν η ΕΕ περιμένει επίθεση της Ρωσίας, η κ. Κάλας θεωρεί πως «αυτό εξαρτάται από εμάς και αν θα επιδείξουμε αδυναμία». «Φυσικά και κάθε χώρα πρέπει να δώσει χρήματα στην παιδεία, τα νοσοκομεία και στις εσωτερικές της ανάγκες. Αλλά αν γίνει επίθεση σε υποδομές, δεν θα μπορεί να τα διαθέσει εκεί».

«Ξεκινάμε τις επενδύσεις τώρα»

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, έκανε λόγο για ένα αποφασιστικό βήμα με το σχέδιο αυτό, ενώ σε δραματικούς τόνους τόνισε πως «ο χρόνος για να δράσουμε είναι τώρα. Όλα πρέπει να τελειώσουν ως το τέλος της δεκαετίας. Ξεκινάμε τις επενδύσεις τώρα», ενώ προσέθεσε και πως «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

Ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αν η Ευρώπη ετοιμάζεται για πόλεμο; Όχι. Η Ευρώπη θέλει ειρήνη. Αλλά αν θέλεις ειρήνη, πρέπει να προετοιμάζεσαι για πόλεμο».

Με το σχέδιο αυτό διευκολύνεται, όπως έγραψε και η «Ν», η γρήγορη και απρόσκοπτη μετακίνηση στρατευμάτων, εξοπλισμού και στρατιωτικών πόρων σε ολόκληρη την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επιτροπή στοχεύει επίσης στην ενίσχυση της καινοτομίας στον στρατιωτικό τομέα και στην ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης με έναν χάρτη πορείας για τον μετασχηματισμό της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ.

Με το σχέδιο θα δημιουργηθεί αυτός ο χώρος στρατιωτικής κινητικότητας σε ολόκληρη την ΕΕ έως το 2027, το πακέτο στρατιωτικής κινητικότητας φέρνει την ΕΕ ένα βήμα πιο κοντά σε μια «Στρατιωτική (ζώνη) Σένγκεν».

Θα καταστήσει ταχύτερη, ασφαλέστερη και πιο συντονισμένη τη μετακίνηση στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη με:

Άρση των κανονιστικών εμποδίων: Εισάγει τους πρώτους εναρμονισμένους κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για τη στρατιωτική κινητικότητα και ορίζει σαφείς κανόνες και διαδικασίες για τις διασυνοριακές στρατιωτικές μετακινήσεις, με μέγιστο χρόνο επεξεργασίας τις τρεις ημέρες και απλοποιημένες τελωνειακές διατυπώσεις.

Δημιουργία πλαισίου έκτακτης ανάγκης: ένα νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ενισχυμένης Αντίδρασης Στρατιωτικής Κινητικότητας (EMERS) για ταχείες διαδικασίες και προτεραιότητα στην πρόσβαση σε υποδομές, υποστηρίζοντας τις ένοπλες δυνάμεις που δρουν στο πλαίσιο της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ.

Ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών μεταφορών: αναβαθμίζει τους βασικούς διαδρόμους στρατιωτικής κινητικότητας της ΕΕ σε πρότυπα διπλής χρήσης και προστατεύει τις στρατηγικές υποδομές με μια νέα εργαλειοθήκη ανθεκτικότητας. Οι στοχευμένες επενδύσεις θα ενισχύσουν την κυβερνοασφάλεια, την ενεργειακή ασφάλεια και την ετοιμότητα τόσο σε συνθήκες ειρήνης όσο και σε περιόδους κρίσης.

Συγκέντρωση και κοινή χρήση δυνατοτήτων: ενισχύει την ετοιμότητα, την αλληλεγγύη και τη διαθεσιμότητα των δυνατοτήτων στρατιωτικής κινητικότητας για τα κράτη μέλη με την εισαγωγή μιας Ομάδας Αλληλεγγύης και τη δυνατότητα δημιουργίας ενός Ψηφιακού Συστήματος Πληροφοριών Στρατιωτικής Κινητικότητας.

Ενίσχυση της διακυβέρνησης και του συντονισμού: Μια νέα Ομάδα Μεταφορών Στρατιωτικής Κινητικότητας και μια ενισχυμένη Επιτροπή Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών TEN-T θα καθοδηγήσουν την εφαρμογή και θα παρακολουθήσουν την ετοιμότητα, με την υποστήριξη των Εθνικών Συντονιστών Διασυνοριακών Στρατιωτικών Μεταφορών σε κάθε κράτος μέλος.

Ανατρεπτική Καινοτομίας για την Αμυντική Ετοιμότητα

Ο «Χάρτης Πορείας για τον Μετασχηματισμό της Αμυντικής Βιομηχανίας της ΕΕ: ​​Απελευθέρωση της Ανατρεπτικής Καινοτομίας για την Αμυντική Ετοιμότητα» σχεδιάζει να επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και να υποστηρίξει τους αναδυόμενους αμυντικούς παράγοντες.

Στόχος του είναι να φέρει σε επαφή τις κοινότητες τεχνολογίας και άμυνας, να επιταχύνει τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών στις στρατιωτικές δυνατότητες και να ενισχύσει την παραγωγική ικανότητα της Ευρώπης μέσω της καινοτομίας.

Για να το επιτύχει αυτό, επικεντρώνεται σε τέσσερις προτεραιότητες: την υποστήριξη των επενδύσεων σε αμυντικές εταιρείες, την επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, την επέκταση της πρόσβασης σε αμυντικές δυνατότητες και την ενίσχυση των δεξιοτήτων που απαιτούνται για τη διατήρηση του τεχνολογικού πλεονεκτήματος της Ευρώπης.

Η Κομισιόν σημειώνει πως η Ευρώπη πρέπει να μάθει από την εμπειρία της Ουκρανίας, να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της και να δημιουργήσει ένα νέο αμυντικό οικοσύστημα που να ενώνει τους ηγέτες της βιομηχανίας, τους νέους καινοτόμους και την τεχνολογική κοινότητα για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη παροχή δυνατοτήτων.

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει τον νέο κανονισμό για τη στρατιωτική κινητικότητα στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για έγκριση, όπως ορίζει η νομοθετική διαδικασία.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.